Sport

2017.02.11. 13:20

Mindig kell egy csapat!

Magy - Tanyasi gyerekek is eljuthattak a Groupama Arénába az újonnan alakult egyesületnek köszönhetően.

Magy - Tanyasi gyerekek is eljuthattak a Groupama Arénába az újonnan alakult egyesületnek köszönhetően.

Hamisítatlan sikertörténet, amit két lelkes és elhivatott fiatal véghezvitt egy alig 900 lelket számláló községben, Magyon. Ezt Sándor Pál híres filmjének hőse, Minarik Ede se csinálhatta volna jobban, aki annyiszor hangoztatta: „Kell egy csapat!” Merthogy a már említett két fiatal, Tomkó Ádám és Matyi Tímea is ezt a jelszót tűzte zászlajára.

Mindketten keményen végigedzettük az elmúlt év nyarát.

Matyi Tímea

A nagy elhatározás

Ők ketten évek óta ismerték egymást, együtt dolgoztak a baktalórántházai önkormányzatnál, s a foci EB-n tanúsított magyar sikereken felbuzdulva elhatározták, alapítanak a gyerekeknek egy sportegyesületet. Mivel Ádám Magyon született – és mert ott már több mint 10 éve nem volt szervezett futball – a helyszín se volt sokáig kérdés. Szerencséjükre sem a település polgármestere, Czirják István, sem pedig a helyi Palásti László Általános Iskola és Óvoda igazgatónője nem zárkózott el az ötlettől. Sőt! Az utóbbi, Pappné Turik Tímea még kapott is a lehetőségen, ugyanis ha pályázni akartak a Bozsik Intézményi Programra, kizárólag egyesülettel szerződhettek.

Három hónap alatt, 2016. szeptember 9-ére be is jegyeztették a ZICCER SE Egyesületet, s a hónap végétől kezdődhetett a munka.

– Sem testnevelők nem vagyunk, sem sportolók – ismerte be Tímea –, egyedül a kisfiam focizott, s Ádám is épp akkor szegődött el fél évre a baktai ifisekhez. De onnantól, hogy elhatároztuk magunkat, mindketten keményen végig­edzettük már a nyarat is: futás, labdavezetés, labdapasszok a baktai tűzoltópályán heti kétszer – sorolta.

Segítőjük is akadt, tanácsért bármikor felkereshették Lőrincz Sándort, a nyírbátori körzet futballszakosztályának vezetőjét, és Steckler Attilát, a Bakta Ifi edzőjét, de szorgalmasan bújták a tanulási módszerekről és a gyermekpszichológiáról szóló szakkönyveket, s nem mellékesen „lezavartak” egy sportszervező tanfolyamot is az MLSZ-nél.

Az egész falut megmozgatva

– Láttuk, hogy a gyerekek nyaranta szinte ott nőnek fel a Kauzsay-tanyán, s naphosszat a település talán egyetlen futball-labdáját rúgják. Mi szárnyaink alá vettük őket, s ma már 30 óvodás és 91 általános iskolás gyerek vesz részt az intézményi programban, ami gyakorlatilag a település teljes gyereklétszámát lefedi.

Hétfőn, csütörtökön azóta is minden délután edzés van. Igyekeznek a versenyfelkéréseknek eleget tenni, s megpróbálnak minél több ügyes gyereket versenyélményhez juttatni. Foglalkozásaikon – a rendszeres mozgás előnyei mellett – a gyerekek a sportszerűségről is sokat tanulhatnak.

Az egyesületnek egyelőre pénze nincs, de már most jobban állnak, mint amikor egyetlen labdával elindultak. Mivel minimálisan egy lezárt üzleti évet fel kell mutatniuk, egyelőre pályázni se tudnak. Megpróbálnak támogatókra szert tenni, s minden apró segítségért nagyon hálásak. S közben reménykednek: egyszer talán észreveszik a nagyobb csapatok, hogy egy ilyen hátrányos helyzetű településen is születhetnek tehetségek.

KM-MJ


Volt, aki a falu határát se lépte át eddig

– Azt is az MLSZ-nek köszönhetjük, hogy eljutottunk Budapestre egy igazi mérkőzésre – számolt be az eddigi legnagyobb élményükről Matyi Tímea. – Két nap alatt vezényeltük le ezt a projektet is, egyik nap elküldtük a pályázatot, s másnap már jött is az értesítés, hogy 11 gyerekkel indulhatunk a fővárosba, s megnézhetjük a magyar–svéd barátságos mérkőzést. A legkisebb utasunk 8 éves volt, a legnagyobb pedig 14. Magunkkal vittünk olyan tanyasi gyereket is, akik eddig Magy és Levelek határát még soha nem lépték át. Nagy élmény volt ez mindenkinek, mivel a 7. sorból szurkolhattunk a hazai csapatnak. Köszönet érte az önkormányzatnak is, ahonnan kisbuszt adtak, az iskola pedig egy kis költőpénzzel járult hozzá az utazáshoz, amiből hazafelé jövet megvendégelhettük a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!