Sport

2017.06.22. 09:04

Ennyire jót nem is reméltek

Nyíregyháza - Alaposan túlteljesítette a tervet a világbajnokságon a magyar női kosárlabda 3x3 válogatott, amelyben kulcsszerepe volt Papp Klaudiának.

Nyíregyháza - Alaposan túlteljesítette a tervet a világbajnokságon a magyar női kosárlabda 3x3 válogatott, amelyben kulcsszerepe volt Papp Klaudiának.

Fantasztikus sikert ért el a magyar női 3x3 válogatott, hiszen a kosárlabda nemrégiben olimpiai sportággá váló három a három elleni változatában világbajnoki ezüstérmet szerzett. A szerda este, a franciaországi Nantes-ben véget érő eseményen nyíregyháziak is kivették a részüket a bravúrból, hiszen a csapat kulcsembere volt az NYKS játékosa Papp Klaudia, Jakab Máté pedig másodedzőként Károlyi Andrea segítőjeként kapott helyet a szakmai stábban.

– Ugyan mi vagyunk az Európa-bajnoki címvédők, de ilyen jó szereplésre nem számítottunk – mondta a nyíregyházi „nevelésű” edző, aki „nagypályán” az elmúlt évben a MAFC másod- és vezetőedzőjeként dolgozott, augusztustól pedig a Szolnoki Olaj KK stábjában kap helyet a német Andreas Wagner segítőjeként. – Az Eb-győztes csapat szinte teljesen átalakult, Theodorán Alexandra maradt egyedül, mellé került be Bozóki Bettina, Süle Krisztina és az U23-asokkal készülő Papp Klaudia. A nyolc közé jutás volt a cél, amit túlteljesítettünk, pedig a negyed- és elődöntőben az egyénileg jobb képességekkel rendelkező olasz és ukrán csapat volt az ellenfél. Csapatként azonban jobbak voltunk, az Euroliga-játékossal és három Európa-kupában edződő kosarassal kiálló oroszok elleni döntőben már nem volt reális esélyünk a győzelemre.

A csoportmeccsen 12–10-re, a fináléban 19–12-re kaptak ki a mieink a vb győztesétől, de a mieink számára ez nem elvesztett arany, hanem egyértelműen megnyert ezüst volt. És úgy tűnt, a Nyíregyházi Kosársuli irányítójának, Papp Klaudinák kulcsszerep jutott a sikerből.

– Ugyan nagyon meglepődött, amikor a kerethirdetéskor elhangzott a neve, de Klaudia nem véletlenül került a csapatba, mert nagyon jól dolgozott – így Jakab Máté. – A vb alatt pedig bizonyította, hogy helye van a csapatban, ilyen jó teljesítményt tényleg nem vártunk tőle. A többiek az első perctől elfogadták, emberileg és szakmailag is remekül illeszkedett a közösségbe. Az olaszok legyőzésében kulcsszerepe volt, mert remekül semlegesítette az ellenfél irányítóját, de a többi meccsen is jól játszott.

A válogatott csütörtökön Nantes-ból Barcelonába repült, onnan pedig Andorrába buszozott, hiszen a hétvégén Európa-bajnoki selejtező vár rá. A csapat kiegészül a tavalyi Eb-aranyérmes játékossal, Medgyessy Dórával, aki a csehországi „nagypályás” Eb-n vett részt, de a mieink kiesésével csatlakozni tud a 3x3-asokhoz. Az ő érkezésével éppen Papp Klaudia szorul ki a selejtezős csapatból, de ha a mieink kiharcolják az amszterdami Eb-szereplés lehetőségét, akkor a július 7-9-e közötti eseményen akár vissza is kerülhet a csapatba a nyíregyházi irányító.

Huszonegy, nyerő szám

A világbajnokság legeredményesebb játékosának járó különdíjat Bozóki Bettina kapta, ő 52 ponttal zárt az élen. Theodorán Alexandra 26, a listán 23. helyen végző Papp Klaudia 21, Süle Krisztina 19 pontot dobott. A 3x3-ban létezik egyéni világranglista is, azon Papp Klaudia jelenleg a 4348. helyen áll, de lesz az még feljebb is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!