Sport

2017.06.20. 08:52

Olyan, mint egy igazi olimpia

Nyíregyháza - Bartha Dénes pályafutásának csúcspontja lehet a júliusi győri megmérettetés.

Nyíregyháza - Bartha Dénes pályafutásának csúcspontja lehet a júliusi győri megmérettetés.

Bartha Dénes sok mindent megélt már élményekben, no meg sikerekben gazdag pályafutása során, de ilyet még nem. Július 23-tól Győr lesz a házigazdája az Európai Ifjúsági Olimpiának, amelyen főszerepet vár a nyíregyházi szakemberre.

A nagyszabású eseményen színre lépő fiú kézilabdacsapat szakmai stábjában ugyanis ő is helyet kapott. Márpedig edzői karrierje csúcsa lehet a torna. Vágó Attila és a Zrínyi Ilona Gimnázium testnevelője két esztendeje dolgozik a srácokkal, akikkel arra törekednek, hogy nagy alakítsanak a kiemelt jelentőségű rendezvényen.

– A Nagy László fémjelezte korosztállyal jártam ifjúsági Európa-bajnokságon, amelyen aranyérmet szereztünk Portugáliában, majd a junior világbajnokságon ugyanezzel a csapattal negyedikek lettünk – nosztalgiázott Bartha Dénes. – Egy olimpiai azonban mégiscsak más, különösen, hogy egy év múlva nyugdíjba megyek, így valóban ez lehet pályafutásom betetőzése.

Szó se róla, elnézve a győri csoportellenfeleket, abszolút igaz állítása. A mieink Németországgal, Dániával és Horvátországgal kerültek egy ágra, igaz, a másik négyes semmivel nem könnyebb, ott Izland, Svédország, Franciaország, valamint Spanyolország hadakozik. Tényleg emberes feladat lesz ebben a mezőnyben domborítani.

– A vízes világbajnokság után idén ez lesz második legnagyobb hazai rendezvény – nyomatékosította Bartha Dénes. – Ennek megfelelő a körítés, olimpiai lánggal, formaruhával és ahogy ilyenkor lenni szokott, a játékosok kötelező doppingvizsgálaton is átestek. Egy héttel a rajt előtt be kell költözni az erre alkalomra épített faluba, tehát minden olyan, mint egy igazi olimpián.

A 18 fős keret hamarosan megkezdi a felkészülést, az öt hetes edzőtábor közben jó néhány gyakorló meccset is programba iktattak. A kisalföldi városban már csak tizenhat titán léphet pályára, vagyis akárhogy is fáj, a létszám szűkülni fog.

– Nagy szívfájdalmam, hogy nincs megyei fiatal a csapatban – jelezte a szakember. – Akadtak, akiket korábban kipróbáltunk, de nagy volt a konkurencia, így végül kimaradtak. Hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy a pillanatnyi forma dönthet a mérkőzéseken, fiatalokról beszélünk, ami még inkább kiszámíthatatlanná teszi a történteket. Ahogy közeledik a verseny kezdete, nekem is összeszorul kissé a gyomrom, hisz egy országot képviselünk, ráadásul egy tradicionális sportágban, amire nagy figyelem vetül.

KM-KT

Nem kis elismerés

Bartha Dénes a közelmúltban vehette át a megyei oktatás-nevelés területén kifejtett kiemelkedő tevékenységét honoráló Kiss Áron kitüntető díjat. Ebben a „műfajban” ez a megyei szinten legmagasabb adható elismerés, amit a 63 éves testnevelő-edző évtizedes munkával érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!