Sport

2017.09.22. 10:55

RabócsiRing: új nyomvonal

Máriapócs - Több szakág örömére hatszáz méternyi új aszfaltburkolat került a máriapócsi pályára.

Máriapócs - Több szakág örömére hatszáz méternyi új aszfaltburkolat került a máriapócsi pályára.

A ralikrossz kedvelői már elkezdhették a visszaszámolást, hiszen október hetedikén és nyolcadikán ismét Máriapócsra látogat a honi bajnokság mezőnye, következik az utolsó előtti forduló. Akik az előző ralikrosszverseny, azaz június óta nem jártak a RabócsiRingen, igencsak meg fognak lepődni, mert nagy változások történtek az elmúlt hónapokban.

Új iránytótorony is épült

– A hagyományoknak megfelelően az idén is fejlesztettünk és fejlesztünk – kezdte lapunk tájékoztatását ifjabb Rabócsi Tibor pályatulajdonos. – Elindult egy nagy beruházás, amelynek már bizonyos szakaszai elkészültek. Így például az új irányítótorony, amelyet a Trackwood Európai Drift Fesztivál néző láthattak is.

– Ami szintén nagyon fontos, 600 méternyi új aszfaltburkolatot kapott a pálya, így a leghosszabb aszfaltnyomvonal már 1,8 kilométeres. Ennek elsősorban az autósok és motorosok örülhetnek. A módosított pályavonal a gokartosok számra nem jelent érdemi változást.

– A motorosok a mostani hét végén próbálhatják ki az újításokat, a ralikrosszozók pedig október elsején tesztelhetik – folytatta ifjabb Rabócsi Tibor.

Visszajelző tesztelés

– A tesztelés azért is helyénvaló, mert bár komoly tervezés előzte meg a szakszerű kivitelezést, a visszajelzések fontosak, és apróbb módosításokra még van lehetőség. Kombinatív módon építünk, hiszen a legfontosabb beruházás, az ország harmadik vezetési tanpályája csak jövőre készül el.

– Karakterében leginkább a Hungaroringire hasonlít, az átadása jövő nyáron lesz, ám bizonyos elemei már készen vannak. A szimulátorok próbája már ebben az esztendőben elkezdődik, a téli vezetéstechnika bizonyos elemeit pedig már használni is fogjuk.

– Miként említettem, október elején jön a ralikrosszbajnokság mezőnye, a jelentősen megnövekedett aszfaltfelület – immáron összesen ötvenezer négyzetméter – miatt új pályavonalon fognak autózni a pilóták. Egyre inkább trend, hogy a rangos ralikrosszversenyeket, értve alatta a világbajnoki futamokat, gyakorta komolyabb gyorsasági autós pályákon rendezik.

– Az látni való, hogy az utóbbi időben a ralikrossz elmozdult a pályaautózás irányába. A élmezőnybe tartozó versenyzők autóit már ilyen pályákra építik. Mi is ennek megfelelően módosítottunk. A korábbi murvás részre aszfalt került, ezért a pálya bizonyos részein mesterségesen alakítottuk ki a mintegy húszszázaléknyi murvás részt, ami kötelező eleme is a ralikosszpályáknak.

Még látványosabb versenyek

– Fontos, hogy a korábbi pályavonal ötven százaléka módosul. A változtatásokkal megnőtt a jokerkör hossza, ami négyszáz méternyi. Mivel végig aszfaltos lesz, ez a gyors szakasz még inkább izgalmassá teszi majd a futamokat. Ezért lehet majd október elsején kipróbálni az új nyomvonalat.

– Bízom benne, hogy a vál­toz­tatásokkal még színvo­na­lasabb és látványosabb versenyeket láthatnak majd a versenyeinkre kilátogató nézők – fejezte be Rabócsi Tibor.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!