Sport

2017.10.28. 08:12

A mi Marcink a bázeli hős!

Nyíregyháza - Fucsovics Márton a bázeli negyeddöntőben több mint háromórás csatára kényszerítette Marin Cilicet.

Nyíregyháza - Fucsovics Márton a bázeli negyeddöntőben több mint háromórás csatára kényszerítette Marin Cilicet.

Akkor azért a hideg futkosott az ember hátán, amikor a döntő szettben, 6:5-nél a világranglista negyedik helyezettjének, a bázeli ATP-500-as verseny (1 837 425 euró, kemény pálya) címvédőjének, a 2014-es US Open győztesének, a horvát Marin Cilicnek a meccsben maradásért kellett szerválnia. A mi Fucsovics Mártonunk ellen.

A nyilván az ezt követő negyeddöntőben fellépő, hazai pályán játszó Roger Federer miatt teljesen megtelt St. Jakobshalle pedig a mi Marcinknak szurkolt. Aztán 30–30-nál, majd 40–40-nél két labdára volt a nyíregyházi attól, hogy megnyerje a mérkőzést. Azt a mérkőzést, amelyet eddigi karrierjében a legnagyobb tétért és a legtöbb pénzért játszotta. A teher azonban nem nyomta össze, sőt olyan szinten doppingolta, ahogy eddig azt csak a Davis-kupa-meccseken láttuk tőle.

A bázeli torna negyeddöntőjébe bejutott a torna első hét kiemeltje – meg a századik helyen álló, a selejtezőből érkező magyar. Aki a főtábla számára egy és negyed mérkőzésén, egész pontosan 66 perce alatt űrteniszt mutatott be. Péntek este alaposan belehúztak Ciliccsel, hiszen 3 óra és 2 perc játék után ért véget a mérkőzés. Nyert a horvát, de a csarnok népe Fucsovics Mártont ünnepelte. Aki ezzel a teljesítménnyel talán végleg betört oda, ahová vágyik, és ahová a képességei alapján való.

Persze eddig a végkifejletig el kellett jutni. Ahhoz képest, hogy az első szettben egyik játékosnak sem volt bréklabdája (a rövidítést két minibrékkel vitte el Cilic), a második elején össze-vissza vették el egymás adogatásait. Marci kétszer, Cilic egyszer bukta el magáét, így vezetett Cilic 3:1-re. De a nyíregyházi játékos nem csüggedt, visszajött 3:3-ig, és addig teljesítményét fokozva álomszerűen játszott. Rátette a nyomást a horvátra, aki nem bírta el, Marci 6:5-nél elvitte a szerváját, és egyenlített.

Az álom pedig a döntő szettben is folytatódott. Az első gém a magyar legényé volt, után viszont jött egy hullámvölgy. Ezt kihasználva Cilic két brékkel 4:1-re ment el, és volt, aki már temette Marcit. Ő azonban ekkor befutott egy olyan rövidítést, amit kevesen tudnak, majd elporolta a vonalat a hálót támadó kétméteres horvát mellett, és úgy teniszezett, hogy arra nincsenek jelzők. Megvolt az egyik visszabrék, ám Cilic 5:4-es vezetésnél a meccsért szerválhatott. Marci azonban a 200 kilométeres/óra feletti szervákkal szemben is remekül ritörnözött, mindent visszaadott, nem hagyta meccslabdához jutni a címvédőt, és egyenlített. Aztán vezetett 6:5-re, és ugye két labdára volt a győzelemtől.

Jöhetett a mindent eldöntő rövidítés, amelyben Cilic összekapta magát, mindent bevetett még a labda hosszú pattogtatását is, és vezetett 6–1-re. A meccslabdát azonban nehezen, csak negyedjére értékesítette, és végül 7:6 (7–3), 5:7, 7:6 (7–4)-ra nyert.

De ennek az estének és Bázelnek a hőse a hétfőtől a világranglistán a 83. helyre ugró Fucsovics Márton volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!