Sport

2017.11.21. 18:18

Ez a tenisz és Marci nagy éve volt

Nyíregyháza - Soha nem feledhető győzelmekre is emlékezett a nyíregyházi teniszező az évzáró összejövetelen.

Nyíregyháza - Soha nem feledhető győzelmekre is emlékezett a nyíregyházi teniszező az évzáró összejövetelen.

„Érzékeny srác nagyon” – mondta rutinos kollégákkal beszélgetve Sávolt Attila, amikor tanítványa, Fucsovics Márton már nem hallotta, amit mond, hiszen éppen a nagyjából tíz televíziós interjújának egyikét adta a budapesti Naphegyen, az Oxygen Wellnessben tartott évadzáró sajtótájékoztatón.

Igen, sokan meglepődtek, mert a top százassá vált teniszező (a legfrissebb hétfői rangsorban a 85. helyen áll) a szavakat kereste, és láthatóan gombóc volt a torkában, amikor hozzá került a szó. Előtte Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz-szövetség elnöke már elmondta, hogy 2017 a magyar tenisz éve volt, Richter Attila főtitkár arról beszélt, hogy kevesen hittek Marci ekkora formajavulásában, Sávolt Attila pedig a közösen eltöltött kétéves időszakot elevenítette fel.

A főszereplő, Fucsovics Márton végig bólogatott, mígnem hozzá került a szó, és egyesével megölelte az előtte szólókat, hogy megköszönje a szerepléséhez nyújtott támogatást. Aztán pedig – még mindig kissé elcsukló hangon – bejelentette, hogy a pénzdíjai bizonyos részét felajánlja a magyar utánpótláskorú teniszezők számára, hogy ők is olyan körülmények között tudjanak készülni, ahogy ő is megteheti azt az elmúlt két évben.

Szóba került a tenisz szempontjából már teljesen mögöttünk hagyott 2017-es esztendő. Marci beszélt az év legfelemelőbb pillanatairól és arról is, hogy melyik vereség érintette meg a legérzékenyebben.

– Egyet nem tudok kiemelni a győzelmek közül, többet viszont igen – vágott bele a nyíregyházi teniszező. – Az élre az oroszok elleni Davis-kupa mérkőzés, Andrej Rubljov és Karen Hacsanov legyőzése kívánkozik, ellenük top harmincas szinten teniszeztem. Az egyéni versenyekre egyedül járok, vagy éppen az edzőmmel, esetleg a barátnőmmel, ott rajtuk kívül nincs honfitársam, aki nekem szurkolna. A válogatott meccseken viszont mindig feldob a hangulat, az, hogy a hazám színeiért játszhatok. Nem a pénzért teniszezek, olyankor is pályára léptem a nemzeti színekben, amikor talán nem is kaptam érte semmit. Aztán persze sosem feledem a bázeli hetemet, és a Marin Cilic elleni negyeddöntőt. Vesztettem, de kilencezer, az utánam következő Roger Federer-meccsre érkező szurkoló ünnepelt a teltházas csarnokban. És nagyon emlékezetes a braunschweigi verseny, ahol ugyan az elődöntőben kikaptam, de az előtte aratott három győzelemmel eldőlt, hogy először lehetek top százas teniszező.

Arra is választ kaptunk, hogy másként néznek-e a sztárok az elsőszámú magyar férfiteniszezőre, mióta tagja a szűkebb elitnek.

– Ezt talán tőlük kellene megkérdezni, de azt hiszem korábban is ismerték a nevem – mosolygott Fucsovics Marci. – Mindenesetre b

ízom benne, hogy Federer figyelte a Cilic elleni meccsemet, és remélem, az elmúlt időszak teljesítménye alapján lesznek majd top tízes edzőpartnereim is.

Akik akár ellenféllé is válhatnak, hiszen Marci a ranglista-helyezése alapján az Australian Open főtáblásaként készülhet a jövő év első Grand Slam-tornájára, az Australian Openre. Addig lesz egy kis nyaralás, majd négyhetes kemény felkészülés, hogy az új esztendő Indiában, a 250-es ATP-versenyen induljon a számára.

Jó helyről jött a kérés

A sajtótájékoztatón többször is elhangzott egy név, akinek szintén sokat köszönhet Marci. Ő is nyíregyházi, és főleg a pályafutás első időszakában egyengette a játékos útját. Joó György – merthogy róla van szó – érdemeiről Richter Attila főtitkár is szólt, Sávolt Attila pedig egyenesen kijelentette: ha nem ő ostromolja azzal, hogy legyen Marci edzője, akkor el sem vállalja a feladatot. A keddi eseményen azt is bejelentették, hogy 2018-ban is Sávolt Attila irányítja Fucsovics Márton edzéseit.

- Bodnár Tibor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!