Sport

2018.01.22. 08:48

Na, milyen volt Afrika?

Rakamaz - Posta Sándor nem vállalt volna munkát Rakamazon, ha nem látna esélyt a bennmaradás kiharcolására.

Rakamaz - Posta Sándor nem vállalt volna munkát Rakamazon, ha nem látna esélyt a bennmaradás kiharcolására.

Posta Sándor élete kész regény. Az eleddig jobbára Debrecenben, illetve hajdúsági futballcsapatoknál ténykedő tréner két turnusban megjárta Afrikát is: előbb Zimbabwéban, a Motor Action, utóbb a zambiai második vonal déli csoportjában szereplő Livingstone Pirates-nél kóstolt be egy homlokegyenest más világba.

Januárban újabb fordulatot vett kacifántos edzői karrierje, a Rakamaz hívásának engedve szövetkezett arra a megyei első osztályú egylet elöljáróival, hogy aktív szerepet váállal a kiesés elleni harcban.

– Volt egy játékosügynök ismerősöm Zimbawdében, először a 2000-es évek elején az ő segítségével kerültem ki – ecsetelte az akkori eseményeket Posta Sándor. – Annyit elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy kontinens gyakorlatilag teljesen lefedett, mármint abban az értelemben, hogy az európai klubok megfigyelői szinte mindenen rajta tartják a szemüket, kivétel Afrikának éppen ezen része. Rengeteg a tehetséges labdarúgó, ugyanakkor gyenge a felkészítés. Egy kis klubnál dolgoztam, azt viszont talán mondanom sem kell, a futball körül vevő közeg össze sem hasonlítható azzal, amihez itthon hozzászoktunk. Órákig lehetne mesélni, a lényeg az: nagyon népszerű a foci, a fővárosban rendezett mérkőzéseken nem ritka a 30 000 néző. Folyamatosan szól a dob, a meccseken a két szurkolótábor nem öli egymást, sőt, együtt táncolnak, bármely csapat szerez gólt, átszaladnak a másik táborhoz. Nem azért, hogy cukkolják az ellenfelet, ott ilyen a gólöröm. Jelen van az iszonyatos szegénység, és persze, a mérhetetlen gazdaság. Második utam során Zambiában kaptam munkát a magyar NB II-nek megfelelő bajnokságban. Azzal szembesültem, hogy minden téren hatalmas különbség az első és második vonalban szereplő csapatok között. A másodosztályban sokkal rosszabbak a körülmények, anyagi nehézségek is adódnak, a játékosok azonban borzasztóan lelkesek, gyakorlatilag nem tudod őket megszakítani. Olyan jó a hozzáállásuk, hogy bármilyen feladatot végrehajtanak.

Posta Sándor legutóbb a hajdúsági „élvonalban” érdekelt Nagyhegyesnél tűnt fel, most viszont már a Rakamaz minél sikeresebb alakítására koncentrál

– Megkerestek a rakamaziak, Szász Simon egyesületi elnök vázolta, hogy mindenképpen szeretnének bennmaradni, én pedig próbálok segíteni. Egyébként nem is vállaltam volna, ha nem látnék erre reményt. Megkezdtük a felkészülést, azt tapasztaltam, hogy van egy minőséget képviselő jó mag, amelyre lehet építeni. Azt azért elmondtam, az edzéslátogatottság döntő faktor lesz, mert csak így léphetünk előre. Az az erősítés is szóba került, de erről még hadd ne beszéljek...

KM-KT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!