Sport

2018.02.17. 11:42

Phjongcshang 2018 - Hanju megvédte a címét

Kangnung - A műkorcsolyázók férfi versenyében a japán Hanju Juzuru megvédte Szocsiban szerzett címét a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.

Kangnung - A műkorcsolyázók férfi versenyében a japán Hanju Juzuru megvédte Szocsiban szerzett címét a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.

A 23 éves Hanju az első férfi műkorcsolyázó az 1952-es, oslói játékok óta, aki meg tudta ismételni sikerét, akkor az amerikai Dick Buttonnak sikerült ez a bravúr.

A japán versenyző mögött a tavalyi vb-n is ezüstérmes honfitársa, Uno Soma lett a második, a kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Javier Fernandez pedig a harmadik. Utóbbiak a kűr után cseréltek helyet.

A szabadkorcsolyázás első igazán kiváló produkcióját az amerikai Nathan Chen mutatta be. A tavalyi világbajnokság hatodik helyezettje az elrontott rövidprogram után - immár tét nélkül - többek között hat négyfordulatos ugrással varázsolta el a több mint tízezres közönséget. Nagyszerű előadásának köszönhetően a 17. helyről egészen az ötödikik ugrott előre.

Az utolsó, a legjobb hatot felvonultató csoportból az orosz Dmitrij Alijev lépett elsőként jégre, de nagyon idegesen kezdett, már szabadprogramja legelején nekisodródott a palánknak, aztán sorra rontotta el az ugrásait. Később megnyugodott, de ez már kevés volt ahhoz, hogy Chen elé kerüljön.

Az igazi esélyesek közül a kínai Csin po-jang kezdte a sort, aki a Star Wars-filmzenéjére korcsolyázva parádés kűrt futott. Mindössze az egyik kombinációja első, négyfordulatos toeloop ugrása után esett el, de később ezt is pótolta. A hiba ellenére az elmúlt két vb bronzérmesének elég előnye volt ahhoz, hogy élre kerüljön. Onnan a következő korcsolyázó, a kanadai Patrick Chan nem tudta letaszítani.

Hátulról harmadikként a címvédő és négypontos előnnyel éllovas Hanju Juzuru következett. A hibátlanul kivitelezett négyfordulatos Salchow, majd toeloop és a tripla flip után következő lépéssoránál a közönség elsőként őt jutalmazta már a kűr közben ütemes vastapssal. Később, a négyfordulatos toelappal induló kombinációjának első ugrását ellépte, így nem tudta rátenni a következő kettőt. A kétszeres világbajnoknak a továbbiakban sem voltak teljesen tiszták a jégre érkezései. Ennek ellenére a kűr végén a közönség elképesztő mennyiségű plüssállatot dobott a jégre, ő pedig mind a négy oldalra meghajolva köszönte meg a bíztatást hangos sikoltozás közepette. Bár Chen kűrjét jobbra értékelték a bírók, Hanju így is fölényesen került az első helyre.

Rögtön utána következett a szintén kétszeres világbajnok nagy rivális, Javier Fernandez. Az általa megjelenített Don Quijote jól kezdte a küzdelmét az első ötkarikás érméért, a négyfordulatos toeloop és a négyfordulatos Salchow, tripla toeloop kombináció is hibátlanul sikerült. Ezután viszont fokozatosan elbizonytalanodott Fernandez, a Salchowja például négyfordulatos helyett csak dupla lett, a Lutzból pedig rosszul, megbillenve fogott talajt. Ennyi hiba túl sok volt, hogy megelőzze Hanjut, sőt esélyt kínált a másik japánnak, hogy eléje kerüljön. Uno pedig annak ellenére élt is ezzel, hogy bizonytalanul kezdett. Előbb elesett a négyfordulatos Rittbergerben, majd ugyanennek az ugrásnak a triplája sem volt hibátlan. Később viszont semmi kivetnivaló nem akadt a kűrjében, mindhárom ugráskombinációját tökéletesen hajtotta végre, ez pedig éppen elégnek bizonyult ahhoz, hogy megelőzze Fernandezt, a többségében japán közönség nagy örömére.

Eredmények:

műkorcsolya, férfiak, olimpiai bajnok:

Hanju Juzuru (Japán) 317,85 pont

2. Uno Soma (Japán) 306,90

3. Javier Fernandez (Spanyolország) 305,24

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!