Sport

2018.05.04. 13:13

Nagyon is szépen csillog a bronzérem

Nyíregyháza - Három egymást követő évben is dobogósok lettek, a junior korosztálytól szépen búcsúztak a 2000-es születésűek.

Nyíregyháza - Három egymást követő évben is dobogósok lettek, a junior korosztálytól szépen búcsúztak a 2000-es születésűek.

Ugyan a hazai körülmények között rendezett döntőben nem tudta megvédeni bajnoki címét, és a két éve, még kadett korcsoportban szerzett második helytől is elmaradt eggyel a Nyíregyházi Sportcentrum U18-as fiúcsapata, de szó sincs arról, hogy az egy hete véget ért eseményen szerzett bronzérem csalódást keltett volna. Vagy tévednénk?

– Nem, egyáltalán nem csalódás – felelte Boczkó Ádám, az NYSC juniorcsapatának edzője. – Önmagában is nagyon szép eredmény a bronzérem, ha pedig a tavalyi elsőséget, illetve a hasonló összetételben szerzett két évvel ezelőtti kadettezüstöt is idevesszük, akkor nagyon szép időszakot zártunk, olyan eredményekkel, amelyet nagyon sok egyesületnél elfogadnának. Ugyan a csoportunkból való továbbjutás sorsa az utolsó meccsig nyílt volt, de a döntőhöz sem hiányzott sok. Az Alba Fehérvár elleni az utolsó pillanatban olyan kosarat kaptunk, amely kizárólag a szerencsén múlott, nem pedig taktikai vagy szakmai szempontokon. Annak pedig nagyon örülök, hogy a Honvéd elleni bronzmeccsre össze tudtuk szedni magunkat, pedig az ellenfél két igen atletikus játékosára külön is figyelnünk kellett.

Való igaz, a jelzett három év három korosztályos bajnokságában a Nyíregyházi Sportcentrum az egyedüli klub, amely rendre érmet tudott nyerni. De vajon most, hogy az utánpótlásévekből „kiöregednek” a 2000-es születésű, mások mellett Mokánszki Máté és Sitku Márton nevével fémjelzett kosarasok, következik néhány szűkebb esztendő?

– Ezt nem lehet előre megmondani, hiszen sok mindenen múlik, de tény, ez egy nagyon ígéretes generáció, amelyben a 2000-es mellett a 2001-es és már a 2002-es korosztályból érkező fiúk együtt nagyon jó csapatot alkottak – felelte Boczkó Ádám. – Úgy gondolom, a junior korosztálytól búcsúzó játékosok többségének meglesz, illetve néhányuk esetében már meg is van a helye a felnőtt kosárlabdában, erre az U20-as bajnokság is lehetőséget biztosít. Ezekért a sikerekért a felnőttcsapat szakmai stábját alkotó Siska János és Sitku Ernő mellett edzőkollégáim közül jár a köszönet Pethő Ákosnak és Gombkötő Norbertnek is, hiszen ők is sokat foglalkoztak ezzel a generációval.

A tavaly bajnoki címet szerzett juniorcsapatból egyedül éppen Pethő Ákos ismételt, hiszen a nyíregyházi után a székesfehérvári csapatot is bajnoki címig vezette – ahogy egy éve Debrecenben, úgy most Nyíregyházán is mind az öt mérkőzést megnyerve.

Emlékeztető

Országos juniorbajnokság, fiú nyolcas döntő, Nyíregyháza

Végeredmény: 1. Alba Fehérvár, 2. Debreceni KA, 3. Nyíregyházi Sportcentrum (Bíró Benedek, Bodnár Balázs, Bolden Immanuel, Carney Seamus Benedek, Hengsperger István, Kurucz Ádám, Mokánszki Máté, Nagy Dániel, Pollák Balázs, Sipos Timót, Sitku Márton, Vaskó György, edző: Boczkó Ádám, erőnléti edző: Nagy Krisztián, utánpótlás szakágvezető: Siska János, szakmai igazgató: Sitku Ernő, masszőr: Mészáros Miklós), 4. Bp. Honvéd, 5. Vasas Akadémia, 6. KA Pécs, 7. Szedeák, 8. Falco KC-Szombathely.

A döntő válogatottja: Tóth Bence (Debrecen), Lukács Norbert (Alba Fehérvár), Mokánszki Máté (Nyíregyházi Sportcentrum), Varga Ákos (Szedeák), Godwin Ekene Omenaka (Debrecen). A döntő legértékesebb játékosa: Lukács Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!