Sport

2018.05.25. 16:25

Világbajnoki cím lett a wrapping ezüstből

Nyíregyháza - Nagy Lajos készítette a legjobb bandázsokat, Márk is remek teljesítményt nyújtott.

Nyíregyháza - Nagy Lajos készítette a legjobb bandázsokat, Márk is remek teljesítményt nyújtott.

Megsüvegelendő magyar sikert hozott a hét végén Athénban rendezett különleges versengés. Az ICA International Cutman Association, azaz a nemzetközi cutman szövetség itt rendezte a hand wrapping világbajnokságot. Küzdősportágakban a „sebkezelőnek” nevezett cutmanok bandázskészítésben mérték össze tudásukat. A zárt szövetségnek a világ minden táján közel nyolcvan tagja van, tizenhatan versenyeztek, köztük a nyíregyházi Nagy Lajos és fia, Márk.

A legnagyobbhoz került

– Nagy felhajtás kísérte a rendezvényt, a verseny előtt másfél órás sajtótájékoztató volt – kezdte lapunk érdeklődésére Nagy Lajos. – Sok volt a kérdés, négy helyi görög televízió is forgatott. Aztán a szálloda egyik különtermében elkezdtük. Mindenki megkapta a felszerelést, önkéntesek öklére kellett elkészíteni a bandázst. Egyet, amit az mma-ban használnak, egyet pedig, amit a profi ökölvívásban. Volt egy limitidő, ezen túl nagyon sok szempont alapján minősítettek. Kisorsolták, hogy a három bíró közül ki kikre fog figyelni, én a legnagyobbhoz, Jacob „Stitch” Duranhoz kerültem. Öt perc felkészülés után az mma-bandázzsal kellett kezdeni. Amikor elkészült, akkor megvizsgálták, lepontozták, minősítették. Nem szóltak semmit, kaptunk öt percet, aztán jött az ökölvívó bandázs.

– Szokatlan volt a géz és a ragasztó és én úgy döntöttem, hogy nem az idő az elsődleges, hanem a minőség. A mellettem lévő osztrák versenyző, Roland Aicher igen hamar elkészült, de ezzel különösebben nem foglalkoztam. A boksz­bandázsnál mindössze öt másodperccel csúsztam ki az időből, az mma-nál kicsit többel. Úgy éreztem, jól sikerültek a munkáim. Nagy volt az örömöm, amikor kiderült, hogy a második helyen végeztem. Jacob többször mondta, hogy szoros volt az eredmény, az idő döntött az osztrák javára, ám verseny közben több elismerő pillantást vetett a munkáimra.

Újraszámolták a pontokat

– Elkönyveltem az ezüstöt, már itthon voltunk, amikor Michael Schmidt, a szövetség német alelnöke hétfőn telefonált, hogy elszámolták a pontokat az értékelésnél és nem az osztrák nyert. Közölte, hogy ez még nem hivatalos, de szerinte végleges. Egyébként a verseny utáni vacsoránál a legutóbbi ezüstérmes ír cutman és az amerikai női induló arról beszéltek, hogy miként nyerhetett az osztrák, amikor nem tűnt kiválónak a munkája. Utóbbi az enyémbe is belekötött, igaz, utólag elnézést kért és gratulált. Nekik nagy szerepük volt abban, hogy végül újraszámolták a pontokat.

– A versenyen túl hasznos tapasztalatokra tehettünk szert az egymás közötti beszélgetéseken. Persze, azért izgatottan vártam a következő hívást, ami szerdán este érkezett. Ekkor közölék, hogy az újraszámolás eredményeként én vagyok a világbajnok, ezt a szövetség közzé is tette hivatalos oldalán. Ebben az is szerepel, hogy a végső értékelés során hibát követtek el, amiért elnézést kérnek és ilyen nem történhet meg még egyszer.

Nem jobbak tőlünk

– Érdekes, hogy Athénban még sokkal nagyobb volt az örömöm, a történtek kicsit tompították. Ám végtelenül büszke vagyok, hiszen ez a nagy siker nem csak nekem szól. Bebizonyosodott, hogy sem az amerikaiak, sem a mexikóiak, európaiak nem jobbak tőlünk. A szövetség most lett igazán nagy és hiteles, hiszen korrektül beismerte a tévedést és nem csinált presztizskérdést abból, hogy ki is javítsák a hibájukat. Egyébként a maximális 400 pontból 390-et kaptam, az osztrák pedig 360-at – fűzte még hozzá Nagy Lajos.

Van még egy kérdés: mi lesz a trófeákkal. Azokat meg kell cserélni, a szövetség ezt jelezte is. A német alelnök ígéretet tett arra, hogy Nagy Lajos kap egy újat, egy névre szólót, egy igazit. Úgy legyen!

A tapasztalatszerzés volt a lényeges

Nagy Lajosnak először volt ellenfele a fia, akit eddig mindig segített a szorító sarkából. Márk munkái is nagyon jól sikerültek, az olasz bíró, a szövetség elnöke dícsérte is, végül holtversenyben a 6. helyen végzett.

– Remek hangulatú, jól megszervezett verseny volt. Mma-bandázst most csináltam először, a bunyósnál volt egy pici hibám, de nem volt vészes. Nem kapkodtam, nem siettem az elkészítésükkel. Nem úgy mentünk, hogy bármit elhozzunk. Az élmény volt a lényeg, találkozni a többikkel, ellesni új technikákat, megosztani a saját tapasztalatainkat. Úgy vélem, ezt ki is használtuk. Mindent egybevéve elégedett vagyok a saját helyezésemmel, annak pedig nagyon örülök, hogy apa végül a legjobbnak bizonyult – fűzte hozzá világbajnok édesapja beszámolójához Márk.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!