Sport

2018.07.16. 16:06

Olajozott együttműködés, csúcson vannak a nyíregyháziak

Nyíregyháza - Jakab Máté és Polyák László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el az idén.

Nyíregyháza - Jakab Máté és Polyák László pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el az idén.

Mindketten nyíregyháziak, Gombkötő Norbert utánpótlásedző kezei alatt nevelkedtek, és hogy még egy közös pontot találjunk az életükben, júniusban ugyanott érte őket pályafutásuk eddigi legnagyobb sikere: a Szolnoki Olajjal megnyerték a kosárlabda NB I.-et. Jakab Máté másodedzőként, Polyák László játékosként vette ki a részét a klub történetének nyolcadik bajnoki címéből.

Nagy volt az elvárás

– Az Olaj az előző szezonban a csalódást keltő ötödik helyen zárt a bajnokságban, ez nem megszokott arrafelé – kezdte értékelését Jakab Máté. – Az egész közeg bajnokcsapatot akart látni ebben az idényben. Ennek megfelelően játszottunk végig, az elejétől kezdve vezettük a tabellát és a Magyar Kupát is megérdemelten nyertük meg. Úgy érzem, sikerült újra a csapat mellé állítani a szurkolókat.

Noha 27 éves kora ellenére Jakab Máté komoly edzői tapasztalattal bír már – volt vezetőedző is az élvonalban –, a szolnoki munka talán az eddigi legnagyobb feladat volt az életében.

Elismerték a munkáját

– Ez a szezon abszolút kiemelt helyen van a szívemben – folytatta a fiatal tréner. – Nekem személy szerint nagy kihívás volt mind a bajnoki, mind a nemzetközi meccseket elemezni, azt gondolom, hozzá tudtam tenni a szakmai munkához. Szolnok speciális közeg, a szurkolók fanatikusak, értenek a kosárlabdához, ki is nyilvánítják véleményüket. Nehéz itt érvényesülni. Egyébként nagyon jó karakterekkel, egyéniségekkel dolgozhattam együtt, nagy élmény volt ilyen nívós játékosokkal együttműködni. Feszültségmentesen végeztük a munkánkat, ezért már májusban jelezték is a vezetők, hogy együtt akarják tartani a stábot (Dragan Alekszics vezetőedzőt Jakab Máté mellett a korábbi NYKK-játékos, Szarvas Gábor segíti – a szerk.), és a játékoskeretet is. Az edzői szakmában hosszú távra nem nagyon lehet tervezni, ezért is megtisztelő, hogy marasztalnak minket.

A jászságiak csak részben tudják együtt tartani a keretet, Polyák László például biztosan elhagyja a piros-feketéket, a következő szezontól a Debreceni EAC játékosa lesz.

Aranyak után váltás

– Amikor tavaly megkerestek Szolnokról, tudtam, hogy kevesebb játéklehetőséget fogok kapni, hiszen öt légiós mellett válogatott kosarasok alkották a csapatot – emlékezett vissza a 25 éves játékos. – Csapatszinten itthon mindent elértünk az Olajjal, egyénileg azonban az utóbbi két-három év nem sikerült a legjobban. Nem bántam meg semmit, mert rengeteget tanultam ez idő alatt, de most úgy gondolom, hogy oda kell figyelnem a saját karrieremre. A biztosabb játéklehetőség reményében igazoltam Debrecenbe. Sokat számított, hogy Berényi Sándor vezetőedzővel már dolgoztam együtt korábban, a csapatnak nagyra törő tervei vannak, ráadásul a szeretteimhez is közelebb lehetek, és az egyetemi tanulmányaimat is folytathatom a sport mellett.

A hajdúságiak tehát egy olyan játékossal erősítettek, aki már ismeri a siker ízét, hiszen eddig is igen szép éremkollekciót tudhatott a magáénak.

Menetrendszerű érmek

– Azt szeretem a sportban, hogy mindig, amikor elérsz valamit és azt hiszed, hogy az a csúcs a karrieredben, utána jön egy következő lépcsőfok – mondta lelkesen Polyák László. – 2011-ben megnyertük itthon a junior bajnokságot, két évre rá az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon bronzérmet szereztünk, majd Romániában, akkor már felnőttjátékosként volt részem két ezüstéremben. Tavaly nyáron nagy élmény volt az Universiadén szerepelni, idén aztán jött a magyar bajnoki, és a kupaarany. Bízom benne, hogy lesz még részem hasonló sikerekben.

- Molnár Krisztián -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!