Sport

2018.08.04. 11:07

A marcipános életét megédesíti a fitnesz

Nyíregyháza - A Szabolcs-szatmár-beregi kötődésű Mercs Gréta világbajnoki arannyal és ezüsttel is büszkélkedhet.

Nyíregyháza - A Szabolcs-szatmár-beregi kötődésű Mercs Gréta világbajnoki arannyal és ezüsttel is büszkélkedhet.

Noha Mercs Gréta a budaörsi Marcipán Tánc és Fitnesz Sportegyesületben sportol, ezer szállal kötődik Szabolcs-Szatmár-Bereghez, ráadásul az edzője, Cservenyák Gabriella is nyíregyházi származású. Három év alatt olyan szintre jutottak el, ami megsüvegelendő.

Az izomzatot is értékelik

– Óvodás koromban is imádtam tornázni, különösen szerettem volna megtanulni az akrobatikus elemeket, az ugrásokat, ezért már akkor nagyon sokat gyakoroltam, ugráltam trambulinban. Később majdnem a szertorna világában kötöttem ki, amikor a diákolimpiai versenyen megismerkedtem a későbbi csapattársammal. Ő ajánlotta nekem a budaörsi egyesületet. A budaörsi Marcipánban 2015 novemberétől Cservenyák Gabriella vezetőedző-szakágvezető keze alatt ismerkedtem meg a sportággal – említette Gréta.

– Itt egy egyéni gyakorlatot – amiben akrobatikus elemeknek, erőelemeknek, lazasági elemeknek is szerepelniük kell a repertoárban – mutatunk be, amit az általam választott zenére és gyönyörű ruhában tehetek meg, ez pedig plusz motivációt jelent nekem. A legmagasabb kategóriában az egyéni gyakorlatot követi a testforduló, ahol a bírók az izomzatunkat is pontozzák. A fitneszversenyeken kívül táncversenyeken is indulhatok, az abban különbözik a fitnesztől, hogy nincs testforduló.

– Ebben a sportágban a tudásszintnek megfelelően különböző kategóriák (elit, A, B, C) vannak, a legmagasabb az elitkategória. A Magyar Testépítő és Fitnesz Szakszövetség által szervezett versenyeken kizárólag ezen kategóriák versenyzői indulhatnak.

– Tavalyelőtt októberben megnyertem a magyar bajnokság A-kategóriás versenyét, tavaly áprilisban az edzőm javaslatára már az elit kategóriában indulhattam. Az volt a fordulópont: komolyabbra fordultak a dolgok, és nemzetközi versenyekre is tudtam magam kvalifikálni.

– Először az újvidéki gyerek fitnesz-világbajnokságra jutottam ki, ahol az előkelő nyolcadik helyezést értem el. Októberben a budapesti gyerek fitnesz Európa-bajnokságon már második helyezett lettem. Az idei évem eddig fantasztikusan alakult – jegyezte meg Gréta. – Óriási meglepetésre a májusi horvátországi, pulai táncvilágbajnokságon világbajnok lettem, majd nagyon készültem a júniusi, pozsonyi fitnesz-világbajnokságra, ahol a második helyet értem el.

– Rengeteg lemondással jár a versenyzés. Mivel az izomzatot is pontozzák a bírók, a versenyek előtt 8-9 hétig egészséges étrendet kell betartanunk. Egyáltalán nem ehetünk cukros élelmiszereket, édességet vagy fehér lisztből készült dolgokat. Ezt a legnehezebb betartani, ráadásul úgy, hogy az osztálytársaim mellettem folyamatosan ilyeneket falnak.

– Ezen kívül ebben az évben az osztálykirándulást is kihagytam, mivel az a fitnesz-világbajnokság előtti héten volt, és a felkészülés alatt nem igazán jó több napot hiányozni edzésről az étrend miatt sem. Nekünk a nyári szünet nem augusztus végéig tart, mert már augusztus közepén megkezdjük a felkészülést az őszi versenyekre. Szinte minden nap edzünk napi 3-4 órát, és még emellett tanulnom is kell.

– A gyerek fitnesz-világbajnokságon 15 éves korig lehet részt venni. Nagyon szeretném egyszer azt is megnyerni, bár már a 6 közé jutni is borzasztóan nehéz. Utána a tánckategóriában szeretnék tovább versenyezni, és mivel a táncvilágbajnokságot sikerült megnyernem, ott a következő években is a sikeres szereplés, legalább a top 6-ba kerülés a célom. Persze, a legszebb az lenne, ha megvédeném a címemet.

Nyáron, június közepétől augusztus közepéig van egy hosszabb szünet, akkor nyaral a nagyszüleinél, a keresztszüleinél és sok időt tölt a barátaival is.

Hálás az edzőjének

– A szüleim Szabolcs-Szatmár-Beregben születtek, és a nagyszüleim, a keresztszüleim, az unokatestvéreim most is ott élnek, ezért rendszeresen látogatom őket – említette Gréta. – Gyulaházán és Nyírkarászon szoktam nyaralni. Nagyon sok barátom van, velük évközben is tartom a kapcsolatot. Rengeteget köszönhetek az edzőmnek, Cservenyák Gabriellának: hálás vagyok neki a felkészítés­ért, a hihetetlen fejlődésért, a nagyszerű gyakorlatomért és a szép eredményekért. Ígérem, a jövőben is jó tanítvány leszek!

- Ladányi Tóth Lajos -

Vonzó a fiatalok számára

– Egyre népszerűbb a gyerek fitnesz, ami manapság az egyik legfogyaszthatóbb sportág – említette Cservenyák Gabriella fitneszedző, akinek Nyíregyháza fontos szerepet tölt be az életében, ott töltötte gyermekkora legszebb éveit szüleivel és két nővérével. Hatévesen kezdett szertornázni Balázsiné Batta Klára irányítása alatt. – A lendületes koreográfiák, a különleges erő- és lazasági elemek mellett a gyakorlatokat az akrobatikus sorok teszik még izgalmasabbá. A fiataloknak vonzó, hogy az életmód kapcsolódik a mozgásformához. Rengeteg lány űzi ezt a látványos sportot, hiszen a versenyeket színpadon rendezik, a versenyzők lendületes, magával ragadó zenére, gyönyörű ruhákban, hatalmas közönség előtt mutathatják be a show-szerű gyakorlataikat. Az egyesületünket gyakran hívják fellépésekre: néhány percen belül remek hangulatot teremtünk. A magyar táncosaink és fitneszeseink is a világ élvonalában szerepelnek. Büszkeséggel tölt el, hogy a Marcipán SE versenyzői a magyar sikerekhez nagyban hozzájárulnak: az elmúlt két évben megrendezett világ- és Európa-bajnokságokon 10-nél több világ- és 5 Európa-bajnoki címet szereztünk hazánknak, mely nem kis teljesítmény a 28–34 fős mezőnyökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!