Sport

2018.08.29. 11:21

Vacsilja mattolta a mezőnyt

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Sportcentrum sakkozói a VIDOR Fesztivál nemzetközi versenyén is igazolták tudásukat.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Sportcentrum sakkozói a VIDOR Fesztivál nemzetközi versenyén is igazolták tudásukat.

A mesterek csoportjában Andrej Vacsilja fél pont előnyt szerzett, őt üldözte a két legmagasabban jegyzett sakkozó, a debreceni Mester Gyula és klubtársa, Orosz Róbert. Az 5. fordulóban mindhárman győztek, ezért az élmezőny változatlan maradt, Vacsilja a 6. fordulóban került össze a torna éljátékosával, a jóval magasabban rangsorolt Mesterrel, ráadásul a sötét hadsereget juttatta neki a számítógépes párosítás. Vacsilja borotvaéles küzdelemben legyőzte Mestert, míg Orosz Róbert nem tudott erőt venni Papp Levente hadán, a döntetlen azt jelentette, hogy Vacsilja teljes pontelőnnyel vág neki az utolsó fordulónak.

Sokat fogunk még hallani róla

Vasárnap délután a befejező partiban Vacsiljának nem sikerült nyernie, de a döntetlennel biztosította győzelmét. Mivel Orosz Róbert és Mester Gyula egyaránt nyertek, közöttük holtverseny nem alakult ki, előbbi fél ponttal többet szerezve második lett, utóbbinak a harmadik hely jutott.

A B-csoportban az 5. fordulóban az élen állók közül a Nyíregyházi Egyetem SE ifjú sakkozója, Tumó Bence és a Békés megyéből érkezett Hajdu István nyertek, a 6. fordulóban ketten vezették a mezőnyt. Kettejük mérkőzésén nem az ifjúság háborgó óceánja, hanem a parti sziklák keménysége győzött. A befejező játéknapon Hajdu Istvánt Pozsonyi István kísérelte meg legyőzni, de igyekezete csupán fél pontra volt elég, a döntetlennel Hajdu az első díjat Szentesre vitte haza.

A C-csoportban a 8 forduló eredményeképpen kiváló hajrával az ungvári Vladyslav Hurkovszkij diadalmaskodott – Prokopisin mester tanítványa csak 10 éves, sokat fogunk még hallani róla. Az ezüst az egyetemisták 12 éves matt-adorának, Bartalos Bencének jutott.

A gyermekek csoportjában Ferku Donát elfáradt, előbb a mátészalkai Papp Reginától kapott ki, majd Sivadó Márton Barnabástól és az utolsó fordulóban tudott csak ismét nyerni. Papp Regina, Sivadó Márton és Simon Örs megtáltosodott, kiváló hajrával Donáttal végeztek az élen, a négyes holtversenyen a bucholtz értékelés alapján Sivadó, Papp, Ferku, Simon lett a végső sorrend.

A Kossuth téren lépegettek

A fő versenyen összesen 112-en versenyeztek, emellett szombaton a Kossuth téren nagyszabású schnell versenyre is sor került, melyen 44 fő indult.

A rendezők nem is számítottak arra, hogy a tavalyi mezőny csaknem duplázódik, végül a helyszínen nevezőket is sikerült asztalhoz ültetni. A versenyen öt FIDE-mester is elindult, az első helyen „természetesen” ezúttal is Vacsilja végzett, megelőzve Papp Leventét, valamint Orosz Róbert, Vaszilij Prokopisint és Csirik Andrást.

Sakk: Nyírségi Vidor Fesztivál nemzetközi torna

A-csoport (7 forduló): 1. Andrej Vacsilja (Nyíregyházi Sportcentrum) 6 pont 2. Orosz Róbert (Nyíregyházi Sportcentrum) 5,5 pont 3. Mester Gyula (Debreceni Sakk Iskola) 5 pont 4-5. Németh Gergely (Paks) Papp Levente (Miskolc) 4,5-4,5 pont 6-9. Peppas Hrisovaladis (Nyíregyházi Sportcentrum), Gócza Ádám (Nyíregyházi Egyetem), Karsai István (Kiskunfélegyháza), Reshetar Alexandr (Munkács) 4-4 pont

B-csoport (7 forduló): 1. Hajdu István (Szentes) 6 pont 2-7. Rabovszky György (Budapest), Tumó Bence (Nyíregyházi Egyetem), Molnár János (Kisvárda), Pozsonyi István (Nyíregyházi Egyetem), Lakatos Krisztián (Kisvárda), Dr. Gunyecz Zoltán (Nyíregyházi Sportcentrum) 5-5 pont

C-csoport (8 forduló) 1. Hurkovszkiy Vladyslav (Ungvár) 6,5 pont 2. Bartalos Bence (Nyíregyházi Egyetem) 6 pont 3-5. Varró Miklós (Balkány), Mérnyi Béla (Nyíregyházi Egyetem), Székely Dániel (Dávid) 5,5-5,5 pont

D-csoport (11 forduló): 1-4. Sivadó Márton Barnabás (Nyíregyházi Egyetem), Papp Regina (Mátészalka), Ferku Donát (Nyíregyházi Sportcentrum), Simon Örs Attila (Nyíregyházi Egyetem) 8-8 pont 5-6. Laskai Gábor (Nyíregyházi Egyetem) Donka Simeon Barnabás (Debrecen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!