Sport

2018.09.05. 08:31

Máté még mindig nem hiszi el

Nyíregyháza - Köszöntötték a 3×3-as Eb-győztes csapat nyíregyházi tagjait, és a közelgő streetballról is szó esett.

Nyíregyháza - Köszöntötték a 3×3-as Eb-győztes csapat nyíregyházi tagjait, és a közelgő streetballról is szó esett.

Mint ismert, a debreceni 3×3-as U18-as Európa-bajnokságon diadalmaskodó magyar válogatottban szerepelt a torna legértékesebb játékosa, Mokánszki Máté, míg a nemzeti csapat egyik edzője Lekli József volt. Fontos megjegyezni, hogy magyar férfi utánpótlás-válogatott még sosem nyert Európa-bajnokságot. Sitku Ernő, a Nyíregyházi Sportcentrum élsportigazgatója azzal nyitotta a keddi sajtótájékoztatót, hogy bár furcsa lehet, remélhetőleg hozzá kell szoknunk, hogy a kosárlabda kapcsán is ilyen eredményekről beszélhetünk, majd az érintettek vették át a szót.

Edzőként nehéz megélni

– Már eltelt két nap, de még mindig úgy fekszem le este, hogy csak nézem a plafont és a meccsek járnak a fejemben, újra megélem ezt a három napot – mondta Mokánszki Máté. – Még nehezen fogom fel, hogy Európa-bajnoknak mondhatom magam. A döntő utáni pillanatok is felfoghatatlanok voltak, ahogy mindenki nekünk, hatunknak tapsolt. Mindenkin azt lehetett látni, hogy büszke ránk, legyen az szülő, vagy csak egy odatévedt debreceni szurkoló.

Kőhalmi Richárd, a Sportcentrum ügyvezetője kiemelte, hogy nemcsak az utánpótlás-sportolók nevelésével kell foglalkozniuk, hanem azzal is, hogy helyi kötődésű, fiatal edzőkkel gazdagodjon a nyíregyházi sportélet. Ennek egyik tagja a Blue Sharkshoz visszatérő Lekli József.

– Edzőként nagyon nehéz megélni, hogy felkészíted a csapatot, aztán felülsz a lelátóra és megnézed, hogy sikerül a meccs – osztotta meg érzéseit Lekli József. – Mérkőzésen nem lehet tanácsokat adni, ezt szigorúan tiltják is.

Mátét ki kell emelni

– Találtunk négy olyan embert, akik olyan intenzitással és hideg fejjel tudták végigjátszani a tornát, hogy Európa-bajnokok lettek – folytatta a tréner. – Itt kiemelném Máté szerepét, mert a pontdobásból és a védekezésből is kivette a részét, oszlopos tagja volt a válogatottnak. Amit a döntőben és a selejtezőben is nyújtott, az fantasztikus, le a kalappal előtte. Ismertem gyerekként, de akkor még nem gondoltam, hogy egy napon ilyen dolgokat ki lehet majd belőle hozni.

A sajtótájékoztatón a közelgő Streetball-fesztiválról is szó volt. Ahogy Siska János, a felnőttcsapat vezetőedzője és az esemény egyik szervezője fogalmazott, ez már hagyománynak tekinthető a nyíregyházi kosárlabdázásban.

Más időpontban a streetball

Különbség viszont az előző évekhez képest, hogy ezúttal szeptember 15-ére került a torna, azaz a budapesti döntő előtti utolsó állomás lesz. Sitku Ernő reményét fejezte ki azt illetően, hogy a város megmutatja, hogy Nyíregyházát érdekli a kosárlabda.

Huszonhárom év alatti és feletti, valamint 35 év feletti korosztályban lehet jelentkezni. A szervezők különböző kiegészítő programokkal, többek között zsákoló-, és dobóversennyel, illetve a Blue Sharks bemutatójával is várják az érdeklődőket.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!