Sport

2018.09.04. 13:20

Mokánszki Máté Európa legjobbja

Nyíregyháza - A magyar válogatott elképesztő meccsek után nyerte meg a debreceni 3×3-as Európa-bajnokságot.

Nyíregyháza - A magyar válogatott elképesztő meccsek után nyerte meg a debreceni 3×3-as Európa-bajnokságot.

A magyar U18-as fiú válogatottnak nem kevés nyíregyházi vonatkozású tagja volt a múlt hétvégén rendezett Eb-n, hiszen a csapat kiemelkedő tagja, Mokánszki Máté a Blue Sharks játékosa, Martinez Ralf édesanyja, Várhegyi Anikó és édesapja, Ernesto Martinez is itt röplabdázott korábban, a csapat egyik edzője Lekli József, a másik pedig Szarvas Gábor, aki korábban szintén évekig itt kosárlabdázó.

– Titkon arra készültünk, hogy hazai közönség előtt érmet szerezhetünk – emlékezett vissza a torna előtti hetekre Mokánszki Máté. – Ezért dolgoztunk egész nyáron. Amikor megtudtuk, hogy kik a csoportellenfelek, igyekeztünk a legjobban felkészülni belőlük. Az egyenes kieséses szakaszban csak annyi időnk volt, hogy egy meccs alapján felmérjük a játékosokat.

Győztes kosár, majd kórház

A mieink nehezen érték el a negyeddöntőt, hiszen egy hosszabbításos, szerbek elleni vereséggel kezdtek, majd az olaszokat szintén a ráadásban, Mokánszki győztes kosarával verték meg. Innentől nagyon beindult a csapat és a nyíregyházi fiú is, pedig a csoportkör nem múlt el nyomtalanul.

– Péntek este a mentő vitt el; úgy szédültem este, hogy jobbnak láttam, ha megvizsgálnak – mondta a 18 éves kosaras, aki a szerbek elleni meccsen ütközött és beverte a fejét. – Éjjel tizenegykor még CT-ztek, szerencsére nem volt súlyos következménye az esetnek, de még másnap sem éreztem túl jól magam.

A szombati pihenő után jöhetett a záró nap, amelyen előbb a csoportelső németeket „küldték” haza a magyarok, majd megint egy hosszabbításos derbi jött.

– A németek elleni volt a legkönnyebb meccsünk a tornán, különösebb megerőltetés nélkül győztünk, még maradt is bennünk energia – értékelt Mokánszki, aki az említett meccsen hihetetlenül pontosan célzott.

Végig remekelt, ő lett az MVP

– Az előtte tartott edzésen semmi nem ment be. Azt mondtam magamban, ha így fogok dobni a meccsen, akkor feladom. Ott aztán az első bement, majd belelendültem.

– Féltem a spanyolok elleni elődöntőben, hogy hátrányban mind egyénileg akarjuk majd megoldani a végét, de csapatként küzdöttünk. A hosszabbításban nagyon izgultam, de Frank Áron bedobta a győztes kosarat.

A finálé aztán Szerbia ellen következett.

– Szarvas Gábor mondta, hogy egy tornán kétszer nem verhet meg minket ugyanaz a csapat – folytatta Máté. – Bennünk volt, hogy most visszavágjunk. Korábban is láttam rajtuk, hogy beképzeltek, durván játszanak, ezt ki akartuk használni. Kőkemény meccs volt. Az utolsó percek nagyon gyorsan elteltek, hirtelen azon kaptam magam, hogy megnyertük.

Mokánszki Máté végig kiváló teljesítményt nyújtott a tornán, több fontos kosarat szerzett, teljesítményét el is ismerték: ő lett az Európa-bajnokság legjobb játékosa.

Kosárlabda: 3x3-as U18-as Európa-bajnokság

Csoportkör. Magyarország-Szerbia 20-22 – h.u. , Olaszország-Magyarország 16-17 – h.u.

Negyeddöntő. Németország-Magyarország 16-22

Elődöntő. Magyarország-Spanyolország 20-19 – h.u.

Döntő. Magyarország-Szerbia 20-18

A torna végeredménye. 1. Magyarország, 2. Szerbia, 3. Spanyolország, 4. Románia, 5., Németország, 6. Franciaország, 7., Oroszország, 8. Csehország, 9. Görögország, 10. Olaszország, 11. Ukrajna, 12. Írország

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!