Sport

2018.09.04. 14:56

Nagyszerű futó-kaland: csúcs volt a hegyi élmény

Nyíregyháza - Belus Tamás dacolt a felhőszakadással, a jégesővel, a viharos széllel, és ragyogó eredményt ért el.

Nyíregyháza - Belus Tamás dacolt a felhőszakadással, a jégesővel, a viharos széllel, és ragyogó eredményt ért el.

Nem szégyen a futás, sőt, még hasznos is. Belus Tamás csak tudja. A nyíregyházi fiatalember saját késztetésből kezdte róni a kilométereket, aztán szép lassan függő lett. Nemrég tért haza az ultratávú terepfutóversenyzők komoly kihívását jelentő Mont Blanc-futásról. Az Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) különlegessége, hogy a verseny hetében tartott öt futam három országot (Franciaország, Olaszország, Svájc) is érint, ugyanakkor elképesztő a szintemelkedés, ezzel együtt most is több mint tízezren álltak a starthoz.

„Mint a Montblanc csucsán a jég,/Minek nem árt se nap, se szél,/Csöndes szívem, többé nem ég;/Nem bántja újabb szenvedély” – Vajda János Húsz év múlva című verse után szabadon: Belus Tamásnak a Mont Blanc egyszerre volt a csúcs és a szenvedély. Valóra vált az álma, és csak szedte a lábát, akár a Forrest Gump film főhőse („Fuss, Forrest! Fuss!”). Olyan tettet hajtott végre amatőr futóként, amit a profik is megsüvegelnek. Annyi kilométert hagyott már maga után futócipőben, mely után az Indul a bakterház Regős Bendegúzának örökbecsűje dereng fel: „Nem vót énnekem semmi sürgős dógom az életembe, mégis annyit futkároztam,hogy ne tovább...” Noha a 4810 méteres Mont Blanc a verseny névadója, valójában annak az ormára nem zavarják fel a futókat. Mindazonáltal óriási presztízse lett a 15 éves története alatt. Néhány száz fős próbatételnek indult, ma pedig az évad legfontosabb ultratrailje már. Aki győz, az olyan, mintha a triatlonos megnyerné a hawaii Ironmant vagy a kerékpáros diadalmaskodna a Tour de France-on vagy a Giro d Italián. Akkora a túljelentkezés, hogy sorsolással döntik el a rajtjogot.

– Reggel nyolckor rajtoltam el az UTMB fesztiválhét második leghosszabb, egyben legnehezebbnek tartott futamán, a TDS-en (Sur les Traces des Ducs de Savoie) Az előrejelzett rossz időjárás miatt kicsit átalakított útvonalon, 2 órás halasztással kezdtünk az olaszországi Courmayeur-ban. Nyolcvan ország ezerhatszáz terepultra versenyzője állt a starthoz azért, hogy megtegye a Mont Blanc csúcsa körül a 119 km-es távot, amiben 5 nagyobb és néhány kisebb hegyet kellett megmászni, összesen több mint 7000 méter szintemelkedéssel, a legtöbbször 2000 méteres tengerszint feletti magasságon – említette Belus Tamás. – A beharangozott rossz idő két hullámban nehezítette a dolgunkat: délután felhőszakadások, este jégeső és viharos szél formájában. Végül ezerháromszázan érték el szintidőn belül a franciaországi Chamonix-ban lévő célt, köztük én lettem a 69. helyezett. Kiss Miklós után a második legjobb magyarként értem be. Az időm 18 óra 58 perc, ami azért fontos, mert nagyon szerettem volna 19 órán belül futni. Ez a verseny történetének 5. legjobb magyar eredménye. Sikerült megelőznöm a hazai terepultra két ikonikus alakját, az idén 9. alkalommal indult Sperka Tamást és a 12. UTMB versenyét futó Lőrincz Olivért is.

A terepfutáson nem csak az első helyezett a győztes, hanem mindenki, aki teljesíti a saját célját.

Belus Tamás a Terepultra Világkupa (Ultra Trail World Tour) összesített világranglistáján a 104. helyre lépett előre, ami igazán a becsületére válik. Legyőzte a távot és önmagát, feszegette a fizikai korlátait, közben bebizonyította, hogy a Kárpát-medencéből is a csúcsra lehet érni.

 

Az Ultra Trail du Mont Blanc kategóriánkénti távjai

– UTMB, Chamonix–Chamonix (171 km, 10 000 m szintemelkedés)

– CCC, Courmayeur–Champex–Chamonix (101 km, 6100 m szintemelkedés)

– TDS, Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km, 7250 m szintemelkedés)

– OCC, Orsières–Champex–Chamonix (56 km, 3300 m szintemelkedés)

– PTL, La Petite Trotte à Léon (290 km, 26 500 m szintemelkedés, háromfős csapatoknak)

– YCC, 16-22 év közöttieknek, egy prológ után egy 15 km-es táv jön 1500 m szintemelkedéssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!