Sport

2018.09.11. 08:03

Triatlon-vb-sorozat - Három magyar elitversenyző a döntőben

Budapest - Faldum Gábor, Tóth Tamás és Bragmayer Zsanett révén három magyar elitversenyző indul a triatlonosok és paratriatlonosok világbajnoki sorozatának szerdától vasárnapig tartó ausztráliai döntőjében.

Budapest - Faldum Gábor, Tóth Tamás és Bragmayer Zsanett révén három magyar elitversenyző indul a triatlonosok és paratriatlonosok világbajnoki sorozatának szerdától vasárnapig tartó ausztráliai döntőjében.

Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: Faldum és Tóth esetében az a cél, hogy az idei legjobb eredményüket megközelítsék, helyezésben kifejezve pedig a top 20 körül végezzenek. A Bragmayer elé kitűzött, ennél valamivel merészebb elvárásokat egyrészt az befolyásolja, hogy legutóbbi versenyén, két és fél héttel ezelőtt megsérült, másrészt viszont fiatal, ezért az elitben még rendkívül hullámzó teljesítményre képes. Ahogy a sportvezető fogalmazott: egyelőre csak "tanulja" a felnőtt mezőnyt. Az előzetes tervek szerint elitben Kovács Zsófia lett volna a negyedik magyar induló, de a szezon végéhez közeledve a legutóbbi versenyei nem sikerültek túl jól, így inkább lemondták a vb-döntős szereplést, és ő a világkupa hátralévő részére koncentrál.

Az utazó csapat versenyzői létszáma 13 fő, az elit mellett az U23-as és a junior korosztályban, valamint a paratriatlonosoknál is lesz magyar induló. A legvérmesebb reményeket az U23-ban rajthoz álló Bicsák Bence szerepléshez fűzi a szövetség, nem véletlenül. Bicsák a magyarok közül az elitben messze a legelőkelőbb helyen áll a vb-pontversenyben (22.) és az olimpiai egyéni kvalifikációs rangsorban is (6.). Viszonyításképpen Faldum 38./39., míg Tóth 46./33. Bicsák két éve már vb-bronzérmes volt az U23-as korosztályban, amelyben most utoljára versenyezhet.

"Az idén látott teljesítménnyel a felnőttek között is meghatározó lehetne, de edzőjével úgy döntöttek, hogy most még inkább az U23-ban versenyez. Bőven benne van, hogy ismét érmes helyen végez, és egy korosztályos siker jó lökést adhat neki a folytatásra, már kizárólag az elitmezőnyben" - tette hozzá Lipták, aki Dévay Márkot a top 10-be, míg Sebők Klaudiát a mezőny első felébe várja ebben a korosztályban.

A juniorokat az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján nevezték, esetükben kivétel nélkül a top 15-be kerülés a cél. A szakmai igazgató kiemelte: a fiúknál jó esély mutatkozik legalább egy top 6-os versenyzőre, hiszen Lehmann Csongor tavaly már 7. volt, ezúttal pedig szeretne még előrébb végezni.

Az új olimpiai versenyszámban, a vegyes váltóban ezúttal nyílt lesz a korosztály, hiszen U23-as és junior versenyzők alkotják a négyfős csapatokat. A magyar együttest csak a helyszínen, az egyéni viadalon nyújtott teljesítmény alapján jelölik ki.

A paratriatlonosoknál Boronkay Péter és Lévay Petra a PTS5-ös mezőnyben képviseli a magyar színeket, a férfiaknál 11, a nőknél 7 versenyző nevezett.

A Gold Coast-i finálé a nyolc állomásból álló vb-sorozat utolsó versenye, amelyen emelt pontszámokért küzdenek. A férfiaknál a címvédő spanyol Mario Mola 4925 ponttal áll az élen összetettben, a nőknél a tavalyi bronzérmes amerikai Katie Zaferes 4418 ponttal listavezető. A szervezők 46 nemzet képviseletében mintegy ötezer, többségükben amatőr triatlonost várnak a helyszínre, ahol a hivatalos ITU-versenyszámok mellett több szakágban és kategóriában, összesen 82 versenyszámban hirdetnek győztest.

A magyar indulók

férfiak:

elit: Faldum Gábor, Tóth Tamás

U23: Dévay Márk, Bicsák Bence

junior: Lehmann Csongor, Dévay Zsombor, Karai Levente

PTS5: Boronkay Péter

nők:

elit: Bragmayer Zsanett

U23: Sebők Klaudia

junior: Soós Fanni, Putnóczki Dorka

PTS5: Lévay Petra

A magyarokat érintő program

péntek:

U23 férfi és női

szombat:

elit nők, junior fiú és leány, PTS5 férfi és női

vasárnap:

elit férfiak, nyílt (U23/junior) vegyes váltó

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!