Sport

2018.10.19. 16:41

Vízilabda-fellegvár is lesz a nyíregyházi versenyuszoda

Nyíregyháza - Pénteken ünnepélyes keretek között elhelyezték a Nyíregyházi Bujtosi Uszoda alapkövét.

Nyíregyháza - Pénteken ünnepélyes keretek között elhelyezték a Nyíregyházi Bujtosi Uszoda alapkövét.

Fejest ugrottak a beruházásba, és ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő szeptemberben már átadhatják a Nyíregyházi Bujtosi Uszodát, a megyeszékhely legújabb sportlétesítményét. Noha péntek délután csepergett az eső, az alapkőletételi ünnepség résztvevői örömmel konstatálták a száraz tényt: hamarosan vízilabda-fellegvár és versenyuszoda magasodhat a Continental Aréna tőszomszédságában.

– Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Nyíregyháza életében ez az egyik legfontosabb sport célú beruházás. Túlmutat önmaga jelentőségén is – szögezte le dr. Kovács Ferenc polgármester. – Régóta dédelgetett vágy válhat valóra. A mai ünnepség rangját jelzi, hogy üdvözölhetjük a sportért felelős államtitkárt, aki hiteles személy, hiszen úszóként jutott magasra, és rengeteget jelenthetett volna, ha annak idején ilyen uszodában készülhetett volna fel a világversenyekre. A Magyar Vízilabda Szövetség elnökének jelenléte is alátámasztja, hogy a sportágban ez fontos esemény, akár egy új fellegvár is létesülhet itt. A négysávos Szegfű utcán könnyebben megközelíthető a Continental Aréna, a jégpálya és majdan a Nyíregyházi Bujtosi Uszoda is. Központi helyen lesz, a város szívében terül el. A TAO-s beruházásból, kormánytámogatásból épülő létesítmény építkezése jó ütemben halad, a kivitelezőnek ez lesz az ötödik, vélhetően a legszebb uszodája.

Az épületben helyet kap többek között egy szabványos, 50 méteres, 10 pályás, 220 cm mélységű versenymedence, illetve egy 25 méteres tanmedence, 70 és 120 cm közötti változó vízmélységgel.

– Úgy érzem, hogy én is benne vagyok az időkapszulában – említette dr. Szabó Tünde sportért felelős miniszter, aki Grúziából, a sportminiszteri értekezletről érkezett az ünnepi alkalomra. – A mindennapos testnevelés mellett az a cél, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Ehhez megfelelő infrastruktúra kell. Az úszás és a vízilabda művelőin kívül bárki kipróbálhatja az uszodát. Egyébként is példaértékű a nyíregyháziak sportszeretete. Ha pedig ezt a város felismeri, azonnal lépéselőnybe kerül. A sport nemzetstratégiai ágazat. Kívánom, hogy Nyíregyháza még sportosabb város legyen és egészséges emberek lakják! Jövő szeptemberben pedig birtokba vehetik ezt a csodálatos létesítményt – ígérte meg dr. Szabó Tünde.


– A Nyíregyházi Bujtosi Uszoda jól illeszkedik abba az országos programba, melynek keretében folyamatosan épülnek azok a sportlétesítmények, amik egyaránt szolgálják a verseny- és a szabadidősportot, valamint az iskolai testnevelést. Az Aqua SE teljes vertikuma felvonulhat majd, a fiataloktól egészen a most még az OB II-ben szereplő felnőttekig. Két év múlva vízilabda Európa-bajnokság lesz Budapesten, a Duna Arénában, akkor még inkább a figyelem középpontjába kerül a sportágunk – említette Vári Attila, aki három hete neveztek ki a Magyar Vízilabda Szövetség új elnökének. Kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok vízilabdázó. Vári Attilát elkísérte Nyíregyházára Kollár Edina főtitkár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!