Sport

2019.02.01. 12:40

A válogatottban is bizonyított

Nyíregyháza - A Bem-iskolában kezdett kézilabdázni a „vajkezű” jobbátlövő.

Nyíregyháza - A Bem-iskolában kezdett kézilabdázni a „vajkezű” jobbátlövő.

Óriásit szólt a nyíregyházi származású Máthé Dominik bemutatkozása a nemrég véget ért világbajnokságon. A balkezes ifjú titán első felnőtt világversenyén hatszor zörgette meg a svédek hálóját, találatai mellett háromszor társait is kihagyhatatlan helyzetbe hozta. Persze, aki figyelemmel követte eddigi NB I.-es pályafutását, az nem különösebben csodálkozott ezen. A klubedzője által csak „vajkezűnek” nevezett jobbátlövő Nyíregyházáról indult, tízéves korában kezdett el kézilabdázni.

Vezéregyéniséggé nőtte ki magát

– A Bem József Általános Iskolában Ungvári Sándortól tanultam a kézilabdázás alapjait, a nyolcadik osztályt azonban már Budapesten jártam, és a korábbi világválogatott Kovács Mihály edzette PLER-Budapest játékosa lettem – osztotta meg a kezdeteket Máthé Dominik.

– A gimnáziumot már Balatonfüreden kezdtem és öt éve vagyok a Füred játékosa. Eleinte kevesebb lehetőséghez jutottam, az előző szezonban Kasparek és a fehérorosz Karvatski mögött csak harmadik számú embernek számítottam a posztomon, általában 10 perceket játszottam meccsenként.

Ebben az idényben viszont klubedzője szerint első számú jobbátlövője csapatának, igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát, aki magára vállalja a felelősséget és a büntetőket is magabiztosan értékesíti. Hatvanegy találattal vezeti is a házi góllövőlistát.

Nemzetközi színtéren nem a mostani volt az első nagy dobása, a tavalyi szlovéniai U20-as Európa-bajnokságon oroszlánrészt vállalt abban, hogy a válogatott kvalifikálta magát az idei spanyolországi junior-világbajnokságra, nem mellékesen a kontinenstorna góllövőlistájának második helyén végzett.

Visszatérve a világbajnokságra, Dominik elmondta, hogy egy edzésen szólt neki „Csoki” (Csoknyai István a Balatonfüred edzője – a szerk.), hogy utazhat a világbajnokságra.

– Nagyon meglepett a mester, viszont óriási boldogságot jelentett, hiszen jó visszaigazolása volt az eddigi munkámnak. Azt is elmondta, hogy lehet, keveset fogok játszani, viszont fontosnak tartja, hogy tapasztaljam meg egy felnőtt világverseny légkörét, atmoszféráját, érezzem meg a ritmusát. Balogh Zsolt sajnálatos sérülésével azonban váratlan lehetőséghez jutottam, melegítőfelsőben ültem a kispadon, mikor szólt a mester, hogy ez a hetes az enyém – idézte fel a történteket Dominik.

Teljesült egy nagy álma

– A srácok a meccs előtt azt mondták, hogy merjek játszani, ha helyzet van, lőjek, ahogy csak tudok. De azért így is eléggé féltem a találkozó előtt. Aztán amikor belőttem az első büntetőt, átszakadt bennem egy gát. Utána úgy tudtam játszani, ahogyan a klubcsapatomban szoktam, és örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a játékhoz. Az utolsó lövésemet kicsit sajnálom, kár, hogy nem sikerült két gólra csökkenteni a különbséget.

– Teljesült egy nagy álmom is, sikerült közös fotót készíteni két példaképemmel, Nagy Lászlóval és a világbajnokság gólkirályával, a torna legértékesebb játékosával, Mikkel Hansennel.

– Dánia már csak szép emlék, ahol rengeteget tanultam, most azonban vissza kell rázódni a hétköznapokba, hétfőtől már a szombati Tatabánya elleni rangadóra készülünk.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!