Sport

2019.02.19. 14:05

Északisí-vb - Hat magyar az ausztriai világversenyen

Budapest - A női 5 és a férfi 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutó verseny szerdai selejtezőjével kezdődik meg az északisí-világbajnokság az ausztriai Seefeldben, ahol két sportágban hat magyar áll rajthoz.

Budapest - A női 5 és a férfi 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutó verseny szerdai selejtezőjével kezdődik meg az északisí-világbajnokság az ausztriai Seefeldben, ahol két sportágban hat magyar áll rajthoz.

A jövő vasárnapig tartó eseményen sífutásban a férfiaknál Kónya Ádám és Lágler Kristóf, míg a nőknél Papp Ildikó és Laczkó Vivien indul, síugrásban pedig Vörös Virág és Molnár Flórián próbál szerencsét. Északi összetettben nem lesz magyar szereplő.

A tiroli település 1985 után másodszor rendezi meg a vb-t, de amíg 34 éve még csupán 13 számban avattak bajnokot, addig idén már 22-ben. Az idei kiírásban a női síugrók csapatversenye debütál a programban.

Két éve a női sífutóknál mind a hat számot a norvégok nyerték, ezúttal azonban ilyen "söprésre" nem lehet számítani, mivel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, Marit Björgen, aki Lahtiból négy aranyéremmel távozott, visszavonult. Az egyik legnagyobb favorit így is egy norvég, az összetett világkupában élen álló Ingvild Flugstad Östberg, de kihívókból nem lesz hiány: a hosszabb távokon az orosz Natalija Nepriajeva, a finn Krista Pärmäkoski, vagy éppen honfitársa, Therese Johaug lehet rá veszélyes, míg a sprintben a svéd Stina Nilsson és a norvég Maiken Caspersen Falla nagy csatájára lehet számítani.

A férfiaknál viszont nagy norvég dominancia várható, tekintve, hogy az összetett vk-rangsorban a legjobb ötben négy norvég - Johannes Hösflot Klabo, Sjur Röthe, Didrik Tönseth és Simen Hegstad Krüger - található. Közéjük csak a második helyen álló orosz Alekszandr Bolsunov ékelődik.

A síugróknál a legnagyobb kérdés, hogy Kobajasi Rjoju meg tudja-e koronázni egész idényben nyújtott fantasztikus teljesítményét. A japán sportoló ebben a szezonban 11 vk-viadalt nyert meg, így összetett elsősége csak matematikailag nem dőlt még el, emellett a Négysáncverseny történetében ő lett a második, aki úgy végzett az élen, hogy valamennyi állomáson győzött. Újabb sikereiben a háromszoros olimpiai bajnok lengyel Kamil Stoch, vagy éppen a normál- és nagysáncon is címvédő osztrák Stefan Kraft akadályozhatja meg leginkább, míg csapatban a két éve is győztes lengyelek a legnagyobb favoritok. A nőknél az olimpiai bajnok Maren Lundby sikere szinte biztosra vehető, mivel a norvég klasszis az elmúlt 11 vk-versenyből kilencet megnyert.

Északi összetettben az elmúlt években a németek dominanciája volt a jellemző, két éve például mind a négy számot megnyerték, de ez a papírforma szerint ezúttal megváltozik. Ennek egy személyben a mindössze 21 éves Jarl Magnus Riiber az oka, aki tíz vk-viadalon győzött, így a norvég már a szezon hátralévő eredményeitől függetlenül megnyerte az összetett pontversenyt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!