Sport

2019.02.28. 17:58

Ilyen uszodát kapott Kemecse!

Kemecse - Az ókori görögöknél az úszni tudás – az írással és olvasással együtt – az alapműveltség részét képezte, az ifjúság nevelésének egyik legfontosabb alappillére volt.

Kemecse - Az ókori görögöknél az úszni tudás – az írással és olvasással együtt – az alapműveltség részét képezte, az ifjúság nevelésének egyik legfontosabb alappillére volt. Sőt: aki nem tudott úszni, közéleti tevékenységet sem vállalhatott. A híres athéni politikus, Szolón i. e. 594-ben még rendeletet is kiadott, amiben minden gyermek számára kötelezővé tette az írás és az úszás elsajátítását. Az ókori bölcs gondolatai csütörtökön Kemecsén modern kori köntösbe bujtatva jelentek meg akkor, amikor átadták a járási tanuszodát, a város és további 11 település lakóinak régi álmát váltva ezzel valóra. Az ünnepélyes pillanatoknak a magyar sport olyan halhatatlan nagyságai is részesei voltak, mint a négyszeres olimpiai bajnok úszó, Darnyi Tamás, az egykori kiváló vízilabdázó, Dala Tamás, a szövetségi elnök, ugyancsak olimpiai bajnok Wladár Sándor, vagy a sportért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde, aki az ötkarikás játékokon és világbajnokságon is többször szerzett ezüstérmet.

Vidékről indulva sem lehetetlen

– Mindig nagy öröm, ha sportlétesítmény átadásán lehetek jelen, különösen igaz ez akkor, ha uszodáról van szó, ráadásul egy olyanról, amit ilyen sokan és ilyen régen vártak – mondta dr. Szabó Tünde. – A kormány célja, hogy minden járásban legyen legalább egy uszoda, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy szülő azért nem tudja úszni taníttatni a gyermekét, mert nincs a lakóhelyük közelében erre lehetőség. A programnak nem az a célja, hogy élsportolókat találjon és neveljen, de szerencsére nagyon sok példát látunk arra, hogy egy-egy kiváló edző keze alatt a tehetségekből olimpiai bajnokok váltak. És ehhez nem kell a fővárosban élni, hiszen gondoljunk csak bele: Kenderesi Tamás Bonyhádon, Hosszú Katinka Baján, Milák Kristóf pedig Érden kezdett úszni, ami azt mutatja, hogy világraszóló eredményeket elérni vidékről indulva sem lehetetlen. De ennél is fontosabb, hogy a sport épüljön be a fiatalok mindennapjaiba, és váljon az életük részévé. A tanuszoda átadásával a város és a környező települések életében is új fejezet kezdődik, amikor egyre többen tapasztalhatják majd meg az uszodai pezsgés semmivel sem összehasonlítható élményét – mondta az államtitkár.

Ígéretből valóság

– Amikor a kormány 2014-ben elindította a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Programot, és tornatermek, illetve tanuszodák létrehozásáról döntött, még országgyűlési képviselőként ígéretet kaptam arra, hogy Kemecse is a kijelölt helyszínek között lesz – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtti történésekre Lipők Sándor, Kemecse polgármestere. – Az ígéretből valóság lett, az alapkövet 2016 nyarán tettük le, most pedig itt állunk és a gyerekek hamarosan birtokukba vehetik a tanuszoda medencéit – mondta a polgármester, aki azt kérte a jelen lévő politikusoktól, hogy a terjesszék ki az ingyenes úszásoktatást valamennyi évfolyamra, hiszen – ahogy fogalmazott: a feltételek már adottak.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő azt kérte a jelen lévő iskolásoktól, hogy az nyújtsa fel a kezét, aki nem tud úszni – a jól látható többség láttán azt mondta: ennél jobban semmi sem igazolja a tanuszoda- program létjogosultságát.

– A szövetség számos programot működtet, ezek egyrészt az élsportot és az élsportolókat támogatják, de nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok úszásoktatására is – mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor. – A jól felépített rendszer célja, hogy a magyar úszósportnak ne csak a jelene legyen sikeres, de a jövője is. Nem az a cél, hogy mindenkiből olimpikon legyen, a tanuszoda programnak sem a tehetségek kiválasztása az elsődleges feladata, hanem az, hogy a lehető legtöbben tanuljanak meg úszni. Sajnos, statisztikák is alátámasztják ennek a fontosságát, és létjogosultságát: a korábbi években nagyon sok tíz év alatti fiatal fulladt vízbe. Ha azonban az iskolások kiváló oktatók irányításával biztos úszótudást szereznek, csökken a tragédiák száma – tette hozzá az 1980-as olimpia bajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!