Sport

2019.04.05. 10:35

Birkózó Eb - A női szakágtól várható a legjobb szereplés

Budapest - A női szakág képviselőitől várható a legjobb szereplés a hétfőtől vasárnapig tartó birkózó Európa-bajnokságon, mivel ezúttal a kötött- és szabadfogásúaknál sok fiatal kap lehetőséget.

Budapest - A női szakág képviselőitől várható a legjobb szereplés a hétfőtől vasárnapig tartó birkózó Európa-bajnokságon, mivel ezúttal a kötött- és szabadfogásúaknál sok fiatal kap lehetőséget.

Ritter Árpád női szövetségi kapitány arról számolt be az MTI érdeklődésére, hogy az 50 kilós Réczi Bianka borda- és a 68 kilós Szmolka Nikoletta deréksérülése miatt ugyan nyolc helyett csak hatfős csapattal utaznak a román fővárosba, de a megmaradt versenyzők közül négyen szereztek már érmet felnőtt világversenyen.

"Jó formában vannak a lányok, számunkra a kontinensviadal fontosabb, mint a júniusi Európa Játékok" - mondta a szakvezető, aki elárulta, a minszki eseményen például címvédőként nem áll rajthoz Barka Emese és Sastin Marianna sem, mert nem illett a felkészülési programjukba. - "Azt remélem, hogy legalább hárman éremért léphetnek szőnyegre".

A magyar szempontból hagyományosan legerősebb és legeredményesebb kötöttfogásúaknál teljes, tízfős csapat utazik, de elsősorban a második vonal képviselői kapnak szerepet, ugyanis a Lőrincz testvérek mellett a két világbajnok, Korpási Bálint és Kiss Balázs is kihagyja a kontinensviadalt. Ezt Sike András szövetségi kapitány azzal indokolta, hogy túl sűrű lenne az idei program a legjobbaknak, illetve szeretné felépíteni a fiatalokat, akik közül valószínűleg többen átvehetik a stafétabotot a tokiói játékok után.

"A négy újonc ellenére egy érmet és több értékes helyezést várok" - jelentette ki az MTI-nek Sike, aki hozzátette, elsősorban a nehézsúlyú Lám Bálinttól, a 77 kilós Szabó Lászlótól és akár a 60 kilós Torba Eriktől vár jó szereplést, de szerinte a debütálók közül a két éve U23-as világbajnok Szilvássy Erik (87 kg), vagy éppen Fritsch Róbert (72) is okozhat kellemes meglepetést.

A szabadfogásúaknál a hétfős válogatottból hárman szintén újoncok, a szakvezetés pedig a két rutinos versenyzőtől, a 92 kilós Veréb Istvántól és a nehézsúlyú Ligeti Dánieltől remél kiemelkedő eredményt.

"Egy-egy érem és pontszerző hely az elvárás" - fogalmazott Bánkuti Zsolt, aki a januártól áprilisig tartó átmeneti időszakban irányította a felkészülést, az Eb-n pedig edzőként segíti Dvorák László szakvezetőt.

A tréner különösen Ligetit dicsérte, aki elmondása szerint egy nemzetközi versenyen rendkívül erős mezőnyben úgy lett bronzérmes, hogy a helyosztón a tavaly vb-ezüstérmes kínai birkózót múlta felül.

"Jelenleg átalakulás megy végbe a szakágban, hosszú távon gondolkodunk. Persze nagyon fontos lesz szeptemberben az olimpiai kvalifikációs vb, de reálisan nézve a következő játékokra építkezünk" - mondta Bánkuti.

Az Eb-n az olimpiai súlycsoportokban a legjobb 15 versenyző szerez indulási jogot a minszki Európa Játékokra. A szabadfogásúak hétfőtől szerdáig, a nők szerdától péntekig, a kötöttfogásúak pedig péntektől vasárnapig mérik össze az erejüket.

A bukaresti Eb-re utazó magyar csapat:

szabadfogás:

Molnár József (65 kg, KTE), Vida Csaba (70, Csepel), Antal Dániel (74, UTE), Ligeti Richárd (86, Haladás), Veréb István (92, Haladás), Szabó Mihály (97, BHSE), Ligeti Dániel (125, Haladás)

kötöttfogás:

Andrási József (55 kg, BHSE), Torba Erik (60, BHSE), Kovács Bence (63, BHSE), Krasznai Máté (67, PSE), Fritsch Róbert (72, PSE), Szabó László (77, UTE), Nagy Péter (82, CVSE), Szilvássy Erik (87, PSE), Varga Ádám (97, UTE), Lám Bálint (130, BHSE)

nők:

Dénes Mercédesz (53, Érd), Barka Emese (57, Csepel), Galambos Ramóna (59, PEAC), Sastin Marianna (62, Vasas), Sleisz Gabriella (65, ESMTK), Németh Zsanett (76, UTE)

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!