Sport

2019.05.03. 18:09

Fatum-Nyíregyháza - Újra érdemes volt mérkőzésekre járni

Nyíregyháza - A Fatum-Nyíregyháza ismét kupagyőztes és bajnoki második lett, valamint nemzetközi fronton is helytállt.

Nyíregyháza - A Fatum-Nyíregyháza ismét kupagyőztes és bajnoki második lett, valamint nemzetközi fronton is helytállt.

Nyíregyháza női röplabdacsapata az előző szezonban egyértelműen visszakerült a köztudatba, nagy meglepetésre megnyerte a Magyar Kupát, a bajnoki döntőbe is bejutott. Ezek után a szurkolók alighanem hasonló eredményekben bíztak a 2018–2019-es idényben, pedig a bajnokság nem lett gyengébb, sőt.

Jól erősítettek a riválisok

– Tavaly be kellett ugranom, hogy Horváth András kollégámnak segítsek, az akkori eredményekben nagyrészt az ő teljesítménye van benne – értékelte a mögöttünk hagyott szezont Hollósy László, a Fatum-Nyíregyháza vezetőedzője. – Ebben az idényben már a csapat kialakítása és a munka is az én elképzelésem szerint történt, de természetesen a kollégáimnak fontos szerepe volt benne. Konkrétan nem fogalmazta meg senki, hogy ugyanazt kell teljesítenünk, mint az előző szezonban. Nyilván szerettük volna ugyanazt, de látni kell, hogy a többi csapat is erősödött, a Békéscsaba nemzetközi szintű klasszisokat szerződtetett, az Újpest is jól igazolt és a Vasas is teljesen átalakította a játékosállományát. Kicsit aggódtam, hogy hol lesz a helyünk ebben a bajnokságban, de úgy látszik, megtérült a munka, amit belefektettünk.

Ez utóbbi már az alapszakaszban is látszott, hiszen az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta a gárda. Kérdés, lehet-e bánkódni, amiért nem sikerült az első helyen zárni.

Az európai középmezőnyben

– Húsz mérkőzésből tizenhetet nyertünk, mi veszítettünk a legkevesebbszer, mégis „csak” másodikként végeztünk – folytatta a tréner. – Ez a pontszámítási rendszer furcsasága, de ezt az év elején is tudtuk. A Jászberény elleni vesztes mérkőzéstől eltekintve a csapat végig szépen ment a bajnokságban. Ahhoz képest, hogy honnan indultunk, az alapszakasz második helye emberfeletti teljesítmény. Ha elsők lettünk volna, talán könnyebb ágon kerülünk a döntőbe, és nem is biztos, hogy ott a Vasas lett volna az ellenfél. Ebben a hármasban megvolt, hogy kinek melyik csapat fekszik inkább. Nekünk jobban feküdt a Békéscsaba, míg a Vasas játékstílusa nem annyira. Érdekes, hogy a Vasas meg a Csaba ellen nem találta meg a kulcsot.

A Fatum két kupasorozatban is megmérette magát. A CEV-kupában kettős győzelemmel ejtette ki a Düdingent, majd nem bírt az esélyesebb Mulhouse-szal. A csapat a nemzetközi tapasztalatszerzés után a Magyar Kupában aratta az idei legfényesebb diadalát a Békéscsaba 3:0-s legyőzésével.

– A nemzetközi meccsek fontosak voltak, kicsit megtörték a ritmust is, hiszen nagyon sokat játszottunk – mondta az edző. – Kimozdultunk a komfortzónánkból, és felmérhettük, hol tartunk Európában. Örömteli tény, hogy a középmezőnyhöz felzárkóztunk, az akkori svájci listavezetőt demonstratívan megvertük, és a francia sztárcsapat ellen sem vallottunk szégyent.

Megállították a címvédőt

– A kupadöntő az egyik legjobban sikerült mérkőzésünk volt, mentálisan és taktikailag is szépen sikerült felkészülnünk, három szetten keresztül irányítottuk a játékot – tért rá Hollósy a Magyar Kupára. – Különösen nagy szó ez egy olyan csapat ellen, amelyik négybe jutott nemzetközi kupában, nagy csapatokat legyőzve ért el hatalmas eredményeket. Ez már olyan nívót ad az eredményünknek, amire méltán lehetünk büszkék.

A bajnokság címvédője az elődöntőben sem tudta megállítani a Fatumot. Mint ismert, a nyíregyháziak nagy csatában, 3–2-es összesítéssel jutottak túl a Békéscsabán, hogy a fináléban az alapszakaszgyőztes Vasassal találkozzanak. A döntő első két összecsapásán a nyíregyháziaknak reális esélyük volt a győzelemre (mindkét meccset 3:2-re nyerte a Vasas), így csalóka a fővárosiak 3–0-s, összesített győzelme. Az ezüstérem mellett talán az a legnagyobb eredmény a rájátszásban, hogy a városban „röplabdaláz” alakult ki, és a szurkolók tömegével látogattak ki a mérkőzésekre.

– A szurkolók a szezon elején is szép számmal látogattak ki a mérkőzéseinkre, de mégis más, amikor egy ekkora csarnok megtelik. Az a hang­orkán, ami felénk árad akár a mérkőzés közben is, vagy az utolsó beütött pont után, extra energiát adott nekünk. Budapestiként furcsa volt, hogy megállítanak az utcán, gratulálnak, és azt mondják, újra érdemes kijárni a mérkőzésekre. Ezekért a mondatokért érdemes dolgozni a hétköznapokban – zárta gondolatait Hollósy László.

Kiváló stáb jött össze

– Mindig stábban gondolkodom – beszélt a szakmai stábról Hollósy László. – Abban az edzésmetodikában, amiben dolgozom, mindenkinek megvan a helye. A vezetőedzőnek nem az a feladata, hogy mindenhez értsen, hanem hogy a legjobb szakembereket maga köré gyűjtse, és irányítsa a stábot. Nyolc-kilenc ember dolgozott mellettem, az ő munkájuknak nagyban köszönhető az, hogy nem hátráltatott minket nagyobb sérülés és ilyen eredményeket értünk el. Nehéz azt hangsúlyozni, hogy mennyit köszönhet nekik az ember.

MK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!