JEGYZET

2020.05.29. 06:30

Telt házak

Takács Zoltán

Végre esély nyílik a telt házas magyar bajnoki labdarúgómeccsekre! Ezzel a kissé rosszmájú megjegyzéssel konstatálta rutinos sportrajongó kollégám a legújabb szabályokat, amelyek látogathatóvá teszik az NB-I-es mérkőzéseket. Ha valakinek nem esett volna le elsőre, a drukker azon viccelődött, hogy

a járványmentes időkben is gyéren látogatott stadionokban most a másfél méteres távolságot betartva minden negyedik ülőhelyen csücsülhetnek csak a szurkolók, azaz a negyed ház simán lehet az új telt ház.

Mondjuk, a legtöbb stadionból még így sem rekednek ki nézők, legföljebb a Ferencváros esetében mondható ez el, ahol most tízezer torok helyett csak hatezerből harsanhat fel a „Hajrá, Fradi!”

Persze szögezzük le, hogy szurkolók nélkül a futball nem az igazi, így örömteli, hogy végre lehet a helyszínen biztatni kedvenc csapatunkat. Csak hát vicces elképzelni, ahogy a gól után nem egymás nyakába borulnak az örömittas ultrák, hanem szívecskéket mutogatnak egymásnak. Vagy esetleg a poharukat egymás felé emelve, jelképesen koccintanak a levegőben.

Aztán persze, ahol szabályok vannak, ott kivétel is mindig akad. Itt az egyik ilyen, hogy az egy háztartásban élők egy hely kihagyásával is ülhetnek, ami a csókot és az ölelést kizárja ugyan, de koccintani már lehetséges ebből a távolságból. Arra azért kíváncsi leszek, hogy ki és miként lesz képes ellenőrizni ennek a szabálynak a betartását. Azt persze nem gondolom, hogy párok összeköltöznek bimbódzó szerelmük hajnalán csak azért, hogy kétülésnyi távolsággal közelebb kerüljenek szerelmükhöz a lelátón. Viszont könnyen lehet, hogy sok drukker most ünnepélyesen testvérré fogadja a másikat. Hallom is előre, ahogy egyesek borízű hangon okosítják ki az ellenőrt, hogy „na de kérem, mi szesztestvérek vagyunk”.

Aztán persze azt sem tudhatjuk, hogy az élő közönség mellett maradnak-e például a kartonszurkolók, hiszen ez egész jól működött az Üllői úton. Ha maradnának, akkor szerintem nyugodtan beültethetnék az ultrák közé ezeket, legalább lenne kit ölelgetniük, illetve minden különösebb következmény nélkül lepofozhatnák azt, amelyik nem szimpatikus.

Na de akármi is történik a nézőtéren, mégiscsak az a lényeg, amit a játéktéren látunk. Véber György, a legendás újpesti ikon például a derbi után azt kifogásolta, hogy nyilván a hangulat hiánya miatt nem volt egyetlen komoly ütközés sem az Újpest–Fradin. Egyetértek vele, igen nagy kár lenne, ha a játékosok is betartanák a másfél méter távolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!