Jegyzet

2020.09.11. 06:30

FIBA-hiba

Pajor-Gyulai László

Van egy szervezet, amelyet úgy hívnak, hogy FIBA, és a nemzetközi kosárlabda irányítása a hivatása. Persze, az NBA az külön világ, ahhoz nincsen semmi köze, a két szervezet egymástól annyira függetlenül működik, hogy bizonyos pontokon még a játék szabályai sem egyeznek meg a fennhatóságuk alatt álló területeken. Talán mondani sem kell, hogy az NBA tartja magát az igazi kosárlabdának, már csak abból is kiindulva, hogy a sportág alapjait a kanadai James Naismith tette le az Egyesült Államokban, a springfieldi YMCA Egyetemen.

A FIBA európai szekciója értelemszerűen a kontinens kosárlabdáját tartja kézben, illetve tartaná, ha a férfiaknál az elitbe tartozó klubok nem alakították volna meg az ULEB-et, amely az államban államként működve függetlenül rendezi a két legrangosabb sorozatot, az Euroligát és az Európa Kupát. A két szervezet képtelen dűlőre jutni egymással, nincsenek is tekintettel a másik versenyprogramjára, ami miatt például a válogatottak Eb- vagy vb-selejtezőin az említett sorozatokban játszó kosarasok nem vehetnek részt, ami torzítja a mezőnyt a két nagy versenyen.

Ez a FIBA Europe volt az, amely márciusban sehogy sem akarta tolerálni, hogy a női Euroliga előző két négyes döntőjének a rendezője, a Sopron Basket nem kíván idegenben az Olaszország legfertőzőbb, északi részén található Schio csapatával megmérkőzni. Megbüntette pontlevonással a magyar bajnokot, majd mintegy tíz nappal később a koronavírus-járvány miatt lefújta az egész sorozatot, nem rendezte meg a rájátszást, és így eredményt sem hirdetett. Persze, a soproniaknak azóta sem mondta senki sem, hogy bocsánat, igazatok volt.

A kosárlabda mindkét nemben az őszi beindulás előtt áll, mondani sem kell, rengeteg kérdőjellel.

Minden érintett országban szigorodnak a járványügyi előírások, továbbra sem egyszerű utazni, ám a FIBA ragaszkodik ahhoz, hogy a férfiaknál a Bajnokok Ligájában, a nőknél az Euroligában október közepén megkezdődjenek a meccsek, mintha minden rendben lenne.

Ez hatalmas anyagi terhet ró a csapatokra, amelyek költségvetése össze sem hasonlítható, mondjuk, egy élvonalbeli futballklubéval, egy Sopron például nem tud hetente chartergépeket kifizetni, ráadásul a nemzetközi és a hazai mérkőzések között nincs is meg az ugyancsak drága tesztelésekre előírt idő.

A Sopron most meggondolja, induljon-e egyáltalán az Euroligában. Áll a zászló, októberre kiderül, a sorozat nem kezdődhet el, mert mások is csapdába kerülnek.

És a FIBA újra észreveszi: járvány van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!