JEGYZET

2020.11.11. 06:30

Remények

Pajor-Gyulai László

Nincs abban semmi különös, hogy a magyar sportban most mindent az Izland elleni pótselejtező ural. A tét óriási, az dől el, hogy a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz-e a világ harmadik számú sporteseményén, az Európa-bajnokságon vagy sem, ami sok szempontból cseppet sem közömbös. Különösen úgy, hogy még mindenkinek élénken élhet az emlékezetében a négy évvel korábbi szereplés, az azt kísérő eufória, és csodálatos lenne ezt újra átélni úgy, hogy sokat még csak utazni sem kellene, hiszen a csapat két csoportmeccset itthon játszana.

Érthető tehát, hogy ennek a csütörtöki meccsnek az árnyékában alig-alig éri el az ingerküszöböt, hogy a női kosárlabda-válogatott is rendkívül fontos mérkőzést játszik ezen a héten.

Az amszterdami buborékban megrendezett selejtezőkön hasonló a tét, bár az Európa-bajnoki részvétel még nem biztos, hogy eldől szombaton este. Egészen pontosan a legrosszabb forgatókönyv alapján az eldőlhet, hogy a magyar együttes nem lesz ott a következő kontinensbajnokságon, ám remélhetően nem ez valósul meg.

Székely Norbert szövetségi kapitány terveit a koronavírus alaposan átírta, ám manapság kiét nem, így ezen felesleges siránkozni. Kulcsemberekre nem számíthat, ugyanakkor szinte az utolsó pillanatban kiderült, hogy a honosított Cyesha Goree mégis elutazhat a holland fővárosba, ami öröm volt az ürömben. A magyar színekért roppant odaadó amerikai kosaras az egyetlen, aki valamennyire megoldást jelenthet a 208 centis Határ Bernadett hiányára. Goree szintén megfertőződött, még a múlt héten is volt pozitív tesztje, ám azóta produkált két negatívat is, hétfőn pedig a kardiológiai vizsgálat után adtak áldást az orvosok a játékára.

Ez pedig nálunk nem szokványos, a játékosok több heti kihagyást követően kapják vissza a sportorvosi engedélyüket. A laikus persze csak pislog, hiszen a nemzetközi futballból tudjuk, hogy olyan sztárok, mint például Neymar, Ibrahimovic vagy Cristiano Ronaldo a megbetegedés után villámgyorsan visszatérhettek a pályára, holott egyáltalán nincsen okunk kétségbe vonni az ottani orvosok felelősségérzetét. A döntéseik ma sokkal súlyosabbak, mint korábban. Ha idejekorán játékra alkalmasnak ítéltek mondjuk egy operált térdet, annak lehettek következményei, de senki sem halt bele, most viszont a sportoló életét teszik kockára, ha tévednek.

Szóval nincs is értelme az összehasonlításnak. Örüljünk, hogy Goree játszhat, és minden meccsen reméljük, senkinek sem lesz semmilyen baja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!