JEGYZET

2021.01.19. 06:30

Egyiptomi csapás

Ballai Attila

Az, hogy ma Magyarország–Németország-mérkőzést rendeznek az egyiptomi férfikézilabda-világbajnokságon, teljesen normális, szokásos esemény. Na de hogy lesz egy Uruguay–Zöld-foki-szigetek-meccs is – ha lesz egyáltalán, ezt cikkünk írásakor még nem tudtuk –, az már nehezen felfogható! Sőt, a győztes tovább fog jutni! Bár a zöld-fokiak talán ki sem tudnak állni, hiszen a németek elleni, vasárnapi fellépésük, mint a színházban, betegség miatt elmaradt: a koronavírus letarolta a keretet, nem maradt meg a versenykiírás szerint a játékhoz minimálisan szükséges tíz fő.

Uruguay amúgy első világbajnokságán vesz részt, a harminckettesre duzzasztott mezőnynek köszönhetően. Dél-Amerikát ezért képviselhetik hárman, miközben arrafelé Argentínán és Brazílián kívül másutt legfeljebb csodabogarak űzik a kézilabdát. A regionális selejtezőn így zárhatott Uruguay harmadikként, többek között Bolívia 55–1-es legyőzésével. Nem tévedés, betűvel is leírom: ötvenöt–egy. Miféle társaság lehet az, amelynek a derék „uruk” 55 gólt szórnak? Kedves olvasók, ha önök közül véletlenszerűen kiválasztanánk egy kezdőhetest, az nagy valószínűséggel megverné Bolívia férfi kézilabda-válogatottját!

Afrika is felülreprezentált a vb-n, de így legalább megismerhettük Thierry Mvumbi Gauthier-t.

A kongói beállós bizonyára minden idők legkövérebb sportolója, aki felnőtt kézilabda világversenyen szerepelhet, egyébként a francia negyedosztályban, a Dreux AC csapatában légióskodik.

Az ott kapott jövedelméből persze lehetetlen megélni, ezért nyilván civil foglalkozást is űz. Szerintem hastáncosként kereshetné a legtöbbet.

Hiába, a nemzetközi szövetség, az IHF két évtizede regnáló egyiptomi elnöke, Hasszan Musztafa mindent megtesz a sportág népszerűsítéséért. Ennél jobban talán már csak a saját népszerűsége foglalkoztatja, ezért törekszik arra, hogy az összes IHF-tagállamnak juttasson komolynak tűnő szerepet. Így fordulhat elő, hogy a mieink a világbajnokságon Uruguayjal találkoznak, és a meccset iráni játékvezetők fújják.

Nekünk persze minden furcsaság mellett a mi válogatottunk a legfontosabb, most éppen a zöld-fokiak és az uruguayiak elleni bemelegítés után a ma esti rangadó Németországgal. A dél-amerikaiak feletti vasárnapi 44–18 örökös magyar vb-gólrekord, de nem a legnagyobb különbségű győzelem, az Ausztrália elleni 2013-as 43–13 a csúcs.

Azaz a csúcs az lenne, ha sikerülne egyetlen gólocskával felülmúlni a németeket. Mert végre kezdődik az igazi vb!

Ezek is érdekelhetik