JEGYZET

2021.02.11. 06:30

Ébresztő!

Novák Miklós

Ínséges időkben – amikor alig-alig van minőségi sportközvetítés – a szürke téli reggeleket felvillanyozó kedvelt program az ausztrál nyílt teniszbajnokság. Az ember felkel álmosan, bekapcsolja a tévét, és a reggeli készülődés közben lopva – röptében... – rá-rápillant a tévére. Amióta Fucsovics Márton stabilan tagja az élmezőnynek és a legnagyobb játékosokat is megizzasztja, Babos Tímea pedig párosban sorra nyeri a Grand Slam-tornákat, még nagyobb érdeklődéssel követjük az Australian Opent.

A melbourne-i viadal idén ráadásul gyógyszer az elvonási tüneteinkre, hiszen nézők előtt zajlik.

Ugyan csak félháznyi szurkolót engednek be, de ez nem a félig teli, félig üres dilemmája, hatalmas a kontraszt a kriptahangulatban zajló európai futballmérkőzésekhez képest.

Persze súlyos ára van annak, hogy a meccsek vérbeli atmoszférában zajlanak. Melbourne környékén lényegében megfékezték a járványt, és szigorú intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy ne térjen vissza a koronavírus a városba, tágabban a földrésznyi országba. A beutazóknak két hetet karanténban kell eltölteniük, s ez alól az Australian Open résztvevői sem jelentenek, jelentettek kivételt. A játékosok a torna előtt csak öt órára, az edzés idejére hagyhatták el a szállodai szobájukat; hetvenkét teniszező még ennyi időre sem, mert ők olyan járaton utaztak, amelynek egyik utasa pozitív koronavírustesztet adott a megérkezéskor. Ebbe a csoportba esett például a 2012. és 2013. évi női győztes, tavaly a US Openen döntős, a világranglistán hetedik Viktorija Azarenka is, aki annyira leépült a kötelező magány alatt, hogy az első fordulóban kiesett a nálánál lényegesen gyengébb ellenféllel szemben.

Hogy mit jelent a nézők jelenléte, azt tegnap a Kyr­gios–Humbert-meccsen láthattuk igazán. A szabad szájú ausztrál vagány 2–1-es szetthátrányban, a negyedik játszmában 3:5-nél a kiesés szélére jutott. Akkor szokás szerint reklamált – a necces szervát jelző kis készülékre panaszkodott, persze nem volt igaza –, amivel paradox módon még jobban maga mellé állította a közönséget, fordított, s öt szettben továbbjutott. A torna nagy pillanata lehetne, ha a négy között összeakadna Djokoviccsal, ugyanis ha kell, ha nem, Kyrgios örökké froclizza a világelsőt, aki legutóbb már elhárította, hogy válaszoljon az újabb provokációjára.

Nézők nélkül nincsen show, ami nélkül pedig a legszebb ütésekre – ahogy a legszebb gólokra is... – rá lehet unni. Ébresztő, igazi sport, igazi tenisz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!