jegyzet

2021.02.06. 06:30

Messi pénze

Pajor-Gyulai László

Az elmúlt egy hétben a fél világ Lionel Messi zsebében turkált. Az El Mundo nevű lap kezdte, amely megszerezte a hatszoros aranylabdás argentin szerződését, és világgá kürtölte, hogy négy idény alatt, 2017 és 2021 között 555 237 619 eurót kapott a Barcelonától. Ezt mások is felkapták, majd hozzátették, mekkora hűségpénz üti a futballista markát, még akkor is, ha júniusban úgy dönt, hogy odébbáll, ehhez még jöttek a reklámbevételekkel kapcsolatos egyezségekből származó pénzek, és mindenki az állát kereste a csillagászati összegek hallatán.

Hadd kérdezzek vissza: az El Mundo és a témát felkapó média képviselői mit szólnának, ha valaki az ő jövedelmüket firtatná? A saját kerestünk mindig magánügy, a másoké már nem annyira, különösen, ha híres az illető. És ilyenkor bizony a józan ész gyakran hajlamos szabadságra menni.

A legmeghökkentőbb címek egyenesen és határozottan kijelentették, Lionel Messi kapzsisága az előidézője a Barcelonát egyre komolyabban fenyegető csődnek, a katalán klub adósságállománya ugyanis a legfrissebb üzleti jelentés szerint 1,173 milliárd euró. Azaz: Messi négyéves jövedelme teszi ki a klub adósságának csaknem a felét, ergó tényleg ő a baj eredője. Csakhogy ez roppant felületes, továbbmegyek: nagy hozzá nem értésről árulkodó megközelítés.

Aki erre a következtetésre jut, az nem ismeri a katalánok közelmúltjának a történetét, a rengeteg ablakon kidobott pénz, az elszúrt szerződések sorát, amelybe azonban a legkevésbé az argentiné tartozik bele. Marc Ciria, a Diagonal Investments nevű pénzügyi cég alapítója világosan fogalmazott: „Messi az alapja a Barcelona bevételeinek. Elemeztem, mennyi pénzt generál a klubnak, az összeg valahol 250 és 300 millió euró közötti. Ha a fizetése átlagosan évi 140 millió euró, akkor a Barcelonának évente legalább 100 milliós haszna van belőle.”

A részletekbe itt és most ne menjünk bele. Maradjunk annál, hogy

Messit kapzsinak beállítani álszentség is.

Ha a főnököm azt mondaná, hogy ad tízmilliót havonta, és minden leütött betűért pluszban százezret, boldogan aláírnám, és felelőtlenséggel biztosan nem engem kellene vádolni. Ennél is fontosabb azonban az, hogy a Barcelona elnökválasztás előtt áll, zajlik a kampány. Bár minden érdekelt és az októberben lemondott elnök is tagadja, hogy ő szivárogtatta volna ki a szerződést, ez bizony hangulatkeltés, a játszma része, amiben az argentin lejáratása csupán eszköz.

És ezt nekünk illene látnunk. Szerintem Messi megérdemelné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!