jegyzet

2021.03.12. 06:30

Apróságok

Pajor-Gyulai László

Túlzás lenne azt állítani, hogy hatalmas port kavart volna az eset, de azért kapott némi figyelmet. Arról van szó, hogy Révész Attila, a kisvárdai futballisták sport­igazgatója egy nyilatkozatában elárulta, elbeszélgetett a játékosok feleségeivel, illetve barátnőivel is.

A csapat gyenge szereplése okán hívta össze a hölgyeket, és arra kérte őket, próbáljanak ideális otthoni feltételeket teremteni a férjüknek a zavartalan, optimális munkavégzéshez, ami az ő esetükben a labdarúgás.

Első hallásra tényleg meghökkentő ez a módszer, és persze mindenkinek meglódulhat a fantáziája, vajon a családi élet milyen területére tévedhetett a sportigazgató. Ám felesleges. Mint kiderült, olyan hétköznapi apróságokról esett szó, mint hogy például ki kel fel a gyerekhez, ha az éjszaka felsír. Magyarán: kérettek a kedves lányok és asszonyok az ilyen terheket levenni a párjuk válláról, hogy ők másnap reggel elegendő alvással a hátuk mögött, pihenten tehessék a dolgukat a kisvárdai labdarúgás minél nagyobb dicsőségére.

És persze élcelődhetünk ezen, miért ne, ugyanakkor ma a sportban tényleg gyakran nüanszok, akár hétköznapi apróságok választják el a sikerest az átlagostól. Ilyen nüansz lehet az alvás, egész pontosan a regenerálódás is, hiszen a profi futball sűrű programját tekintve ennek letagadhatatlan a jelentősége. Ahogy véget ér egy mérkőzés, a játékosok már nem mennek szanaszét a szélrózsa minden irányába, olykor abba, amelynél egy feszültséglevezető vendéglátóipari egység is fellelhető, hanem a megfelelő szakemberek irányításával azonnal megkezdik fizikumuk regenerálását, hiszen néhány nap múlva máris érkezik a következő nagy terhelés.

Mintegy harminc éve volt szerencsém beszélgetni Graeme Souness-szel, a Liverpool legendájával, aki akkoriban éppen a csapat menedzsere volt, és megkérdeztem, szokta-e ellenőrizni a játékosait. Nem a pulzusukat, hanem például azt, hogy este időben otthon vannak-e. Nem értette, miért kellene – itthon ez akkoriban bevett edzői gyakorlat volt –, hiszen a futballistái felnőtt profik, akik pontosan tudják, mire van szükségük a nagy pénzzel járó kifogástalan teljesítményhez.

Hát ez az! A kisvárdaiak most már tudják, éjszaka aludniuk kell, és a párjuk minden ilyenkor adódó gondot megold majd. És ha valaki mindezek ellenére komolytalannak tartaná Révész Attila akcióját, annak felhívom a figyelmét arra tényre, hogy a beszélgetés óta a Kisvárda legyőzte a Bp. Honvédot és kiverte a kupából a Zalaegerszeget.

Kérdés?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!