Jegyzet

2022.01.27. 10:00

Kinek az érdekében?

Novák Miklós

Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzéssel kezdődik az új év a magyar labdarúgásban, a tavaszi szezont mégsem ez a találkozó, hanem Csányi Sándor vezeti fel. A szövetség elnöke interjút adott a közmédiának, amely éppen a rangadó előtt kerül adásba, tehát időben is megelőzi a bajnoki nyitányt. Ám nem csupán a kronológiai sorrend miatt mondhatjuk azt, hogy Csányi Sándor adja meg az alaphangot. Az elnök ezúttal sem rejti véka alá a véleményét, kritikusan beszél a magyar futballról, ahogy az már az ajánlóból is kiderül.

– Szakemberek azt mutatták ki, hogy nem a tizenkét csapatos bajnokság a gátja a fiatalok beépítésének, hanem az edzők, a sportigazgatók, a tulajdonosok gondolkodása. Azt gondolom, nem igazán jó a klubok vezetési struktúrája jelenleg, mert van tulajdonos, van edző, néhány esetben van jobban vagy kevésbé felkészült sportigazgató közöttük, de összességében az edzők az adott bajnokságot, az adott meccset akarják túlélni, nem a hosszú távú építkezést folytatni. A klubok többségénél, hozzá kell tenni. Mert van, akire ez nem igaz – hozott nyilvánosságra előzetesen egy hangsúlyos részt a közmédia.

Ebből kiderül, Csányi Sándor elvetette korábbi ötletét, miszerint az NB I létszámát újra fel kellene emelni tizenhatra. De tényleg nem ez a lényeg, ez csupán a felszín. Miként az összes csapatsportág esetében, a hangsúly azon van: ha már a gáláns állami támogatásnak köszönhetően a magyar sportban irigylésre méltó feltételek között lehet dolgozni, akkor joggal várható el, hogy ne csak az adott sportágban, sportágból élők dúskáljanak a javakban, a szurkoló is érezze, van értelme a költekezésnek.

Kevés, ha a klubok többé-kevésbé jól működnek, legyen végre eredmény, mindenekelőtt a válogatottakra gondolva. Utánpótlás-nevelés, kiválasztás, tehetségek felkarolása, a magyar fiatalok fejlődését szem előtt tartó szakmai munka. Csányi Sándor sokadszorra kéri számon eme láncolat hatékony működését a magyar labdarúgás szereplőin. S a szavaiból azt hámozhatjuk ki, tudja is, mi a gond: a klubok vezető tisztségviselői (tulajdonosok, sportigazgatók, edzők) a saját érdeküket, nem pedig az egész közösségét szem előtt tartva végzik a munkájukat.

Jegyezzük meg, az MLSZ az elmúlt években a legtöbb fronton csatát vesztett a klubokkal szemben, az NB I-ben ma már semmi sem korlátozza a külföldi játékosok uralmát.

Kinek az érdekében? – tehetjük fel a klasszikus kérdést. Mondják, a sport a szurkolókért van. Pedig ők biztosan nem ezt akarják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!