Jegyzet

2022.02.17. 06:30

Szurkolói érzék

Bódi Csaba

A csillagok sorát ajánló cirkusz bohóca némi hatásszünetet követően harsányan felkiáltott: „Produkció!” A nagyérdemű, ha nem is lélegzet-visszafojtva, de kíváncsian várta, mi következik a sallangokat nélkülöző, lényegre törő figyelemfelhívás után. Az üzenet azonnal célba ért, igaz, azt már önmagában félig sikerként könyvelte el a direktor, hogy a nézők jegyet váltottak az előadásra. Legyen bármennyire is profi a légtornász, a fakír vagy a zsonglőr, a foghíjas széksorok látványa nem arra ösztönöz, hogy a legjobbat hozza ki magából a pódiumra lépő.

 

A műsorközlő felé fordulva – sportbeli átmenet gyanánt – ott tartunk, hogy bizony a hangosbemondó akár név szerint is köszönthetné a stadion – a sportcsarnok, az uszoda – lelátóján csekély számban helyet foglalókat, mert a létszám rendre oly szerény, hogy ez nem számítana jelentős energiaráfordításnak. Mi több, a szezon közepén a szpíker már fejből fújná a drukkerek listáját, mert az egyre szűkülő törzsközönségen kívül újak nemigen gyarapítják az érdeklődők számát. Ez esetben azonban nem a prémiumkategóriás, nemzeti válogatott vagy BL-szereplő gárda fellépését kínáló eseményről van szó, hanem szimpla, a Nemzeti Bajnokság égisze alatt zajló meccsekről. A legnépszerűbb kifogások listája jól ismert: Covid, tv-közvetítés, hideg, nívó, rossz időpont, gyenge szereplés.

 

Az sem számít, ha a lelátó fedett, és ha nem sártengerben gyűrik egymást a felek, hanem télvíz idején is zöld gyepen, és ha a büfére sem lehet panasz. Sportcsarnokba, uszodába lépve a komfortérzet persze magasabb, ám a látogatottságot ez sem emeli jól érezhető módon.

 

Könnyű lenne kijelenteni, hogy az emberek elszoktak a meccsre járástól, de aligha járunk messze az igazságtól, ha rögzítjük: a karanténnal terhelt időszak érzékelhetően odacsapott a jelenléti szurkolásnak, vagy csak önmagában a nézőtéri jelenlétnek. Eközben a klubok minden lehetséges módon és eszközzel próbálják fenntartani az érdeklődést az egylet, a csapat iránt, és ez teljesen elfogadott, hiszen (közösségi) médiafigyelem nélkül ma már gyakorlatilag kizárt a jegyzett szintűnek tekinthető létezés. Más oldalról nézve pedig az élmény igenis megfizethető, „csak” éppen oda kellene sétálni a bejárathoz.

 

Egyet azonban illik nagyon szem előtt tartani: kiváló érzékkel megáldott teremtményről lévén szó, a szurkoló azonnal tudja, ha ott a helye a lelátón. Ehhez nem kell más, kizárólag a jó produkció.

 

A többi sallang. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!