Jegyzet

2022.03.18. 06:30

Jeges siker

Petrik József

Ma sem tudom, hogy miért kedvelem gyermekkorom óta a jégkorongot, hiszen olyan városban születtem, olyan városban élek, amelyet a jeges sportok honi térképén legfeljebb apró pöttyel jelölnek. Mégis, szinte minden világbajnokságot és a téli olimpiák hokitornáit, ha csak a tévén keresztül is, már kis­srácként nyomon követtem. És Kanadának drukkoltam – már csak azért is, mert jó apám a szovjeteknek.

 

Persze elő-előfordult, hogy a televízió magyar bajnoki meccset is közvetített. Egy játékos neve nagyon megragadt bennem, a ferencvárosi Póth Öcsié. Akkoriban azt gondoltam, hogy ő jobb, mint az orosz világklasszis Harlamov. A rajongásom kamaszkoromban teljesedhetett ki. Leírhatatlanul boldog voltam, amikor a szüleim „felengedtek” Pestre, hogy végre élőben megnézhessem a zsúfolásig telt Kisstadionban a Ferencváros BEK-meccsét az osztrák Klagenfurt ellen. A második harmadban eleredt az eső, és akik ismerik a helyszínt, azok tudják, a Kis­stadion nyitott sportlétesítmény, ám ez senkit sem zavart. Talán azért sem, mert annyi szurkoló gyűlt össze a lelátón, hogy gyakorlatilag csak a vállunk ázott el.

 

Aztán, amikor megszületett a fiam, majd olyan tizen-egynéhány éves forma lett, örömömre ő is megkedvelte a jégkorongot. Időközben pedig egyre-másra épültek a fedett jégcsarnokok. Így, ha tehettük, akkor elutaztunk – immáron hárman – édesapám, fiam és jómagam, hogy megnézzünk Dunaújvárosban egy-egy bajnoki mérkőzést, vagy éppen Fehérvárra ruccantunk át az egyre erősödő akkori Volán találkozóira. Így lehettünk részesei egy sporttörténeti eseménynek is. Ez akkor volt, amikor a székesfehérváriak első vidéki együttesként magyar bajnokságot nyertek.

 

Aztán, amikor a fehérváriak bekapcsolódtak az osztrák szervezésű nemzetközi hokiliga küzdelmeibe, gyorsan kiderült, hogy a napjainkban már Hydro Fehérvár AV19 néven futó gárdára a honi hegemóniát követően a nemzetközi porondon jóval nagyobb kihívások várnak. Most mégis újabb sporttörténelmet írt a Székesfehérvár. A csapat a nemzetközi szereplése során hét alkalommal jutott be az osztrák bajnokság rájátszásába, ám a negyeddöntőnél tovább egyetlen szezonban sem sikerült továbblépnie. Néhány napja viszont a HC Pustertal Wölfe négyszeri legyőzésével régi álom vált valóra a királyvárosban: a csapat ott van a liga elődöntőjében.

 

Bizonyára a hokirajongók velem együtt azt szeretnék, ha a Fehérvár újabb sporttörténelmet írna. Hogy mire gondolok? Az elődöntős párharca a jövő héten kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!