Jegyzet

2022.05.24. 06:30

Célzósör

Ballai Attila

Hazánk is kitörő lelkesedéssel adta meg és át magát a világot meghódító darts­őrületnek. A múlt kedden, május 17-én nyolc­ezer néző – mit néző, rajongó! – biztatta a budapesti MVM Dome-ban minden idők legnagyobb játékosát, a 16-szoros világbajnok Phil Taylort, a 2001-es vb-aranyérmes Gerwyn Price-t vagy a nálunk egyéniben és párosban is győztes Raymond van Barneveldet. E gála egyedi esemény volt, de fővárosunk tavaly ősszel már bekerült a professzionális PDC European Tour helyszínei közé, így idén szeptemberben visszatérő vendégként érkeznek hozzánk a nagyágyúk.

Előre szólok, engem ne keressenek a lelátón, de ettől még készségesen elismerem, hogy a darts telitalálat, tipikusan a harmadik évezred sportja. A kényelmes ember sportja. Aki nem hosszú kilométereket úszva, futva, mázsás súlyokat emelgetve készül a nagy versenyekre, hanem jól fűtött kocsmákban, és még az sem eretnekség, ha némi célzóvíz, pár korsó sör ledörgölésével töri meg az „edzésmunka” monotóniáját.

A szájhagyomány szerint néhány száz éve egy átfagyott angol íjász úgy határozott, hogy téli gyakorlásai helyszínét átteszi egy pubba, ezért letörte a nyílvesszői hegyét, és egy céltáblaként kifüggesztett fa­rönkbe kezdte hajigálni őket. Nem meglepő, hogy egyre több és lelkesebb követője akadt. Én magam 1993 decemberében döbbentem rá a darts kivételes perspektíváira. Norvégiában jártam, a női kézilabda-világbajnokságon, és a sarkkörön túl, Bodö városában azt láttam, hogy a helyi ivócimborák a dobások idejére teljesen kitisztulva, egymással konzultálva, mérnöki pontossággal tervezik meg akcióikat. A magyar válogatott hét mérkőzésén kétszer kapott ki azon a vb-n – mármint nem dartsban, hanem kézilabdában –, a norvégoktól és a dánoktól. A skandinávok fölényét azzal magyaráztam, hogy a viszontagságos éghajlat miatt arrafelé képtelenség hosszabb időt a szabadban tölteni, ezért aki közösségi élményre vágyik, annak vagy tornaterembe, sportcsarnokba, vagy vendéglátóipari egységekbe vezet az útja. Így lehet megtanulni profi módon kézilabdázni, illetve inni. A kettőt viszont képtelenség párhuzamosan magas szinten művelni – de a darts ezt a problémát is megoldja.

A tehetségkutatás és -nevelés természetes terepe a kocsma.

A fent említett bálványt, Phil Taylort is ott fedezték fel, Stoke-on-Trentben. Erre szokták mondani, hogy lehet utánacsinálni – de a dartsban talán az a legvonzóbb, hogy itt jó eséllyel tényleg lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!