Jegyzet

2022.06.24. 06:30

Mint a bobcsapat

Nem túl eredeti a megállapítás, hogy a csapatjátékok sorában a két legnehezebben elsajátítható a jégkorong és a vízipóló. De a magyarázat kézenfekvő. Járni, futni egy-kétéves korában gyakorlatilag magától megtanul az ember, miközben korcsolyázni vagy úszni – általában – jóval később, és valamilyen „külső” segítséggel. Azaz ezen sportok műveléséhez a jég- vagy a vízbiztonság elengedhetetlen. Ezért jóval hosszabb időre van szüksége egy hokisnak, illetve vízilabdásnak ahhoz, hogy már játékosnak nevezzék. Talán emiatt hagyott bennem mély nyomokat a kolumbiai női vízipóló válogatott, amelyik az első világversenyén, a sportág szentélyében, a Margitszigeten mutatkozott be női válogatottunk ellen. Persze a végeredmény nem volt kérdéses, de...

A sportban Kolumbia meglehetősen behatárolt ismertséggel bír. Elsősorban focistái, kerékpárosai, esetenként súlyemelői, atlétái fémjelzik a dél-amerikai ország sportjának erejét. Női vízilabdásaik szerintem olyan kuriózumnak számítanak a budapesti vizes vb-n, mint anno, az 1988-as téli olimpiai játékokon, Calgaryban a négyes bobok mezőnyében a jamaicai csapat. Mindenesetre gondolatébresztőnek jó volt a kolumbiai hölgyek szereplését látni. A dél-amerikai csapatot többségében kislányok, tinédzserek alkották. Így egyből adódnak a kérdések: mikor, kitől és hol tanultak meg vízilabdázni és, hogy minderre mennyi idejük volt? Mert az fix, hogy egy bizonyos szinten már elsajátították ezt a játékot. Érezhetően nem csak eszetlenül úszkáltak a medencében, hanem igyekezetek valami pólóhoz hasonlót bemutatni, illetve tartani magukat a Bladimir Lopez Molina szövetségi kapitánnyal megbeszéltekhez.

Amíg Bíró Attila szövetségi kapitányunk „lányainak” ez egy könnyed ujjgyakorlat volt, addig ellenfelünk végig becsülettel küzdött. Tévedhetek, de megpróbált vízipólózni, nem úgy, mint a kvangdzsui vb-n Dél-Korea, amikor 64-0-ra vertük a házigazdákat.

Magyar szemszögből persze nem túl sokat ért szakmailag ez a 35-4-re megnyert mérkőzés. És nem valószínű, hogy a pólósvilág hamarosan egy emberként skandálja majd a kolumbiai gólszerzők – Vanegas, Ortega vagy Marin – nevét. De mivel a dél-amerikai gárda bírja a szimpátiámat, abban reménykedhetek, egyre több világversenyen vesznek majd részt, és nem ér véget a vízilabdázás náluk ezzel a vb-vel, és azzal sem, hogy hazautaznak. Bár az is elképzelhető, hogy kolumbiai lányok fellépése a vizes vb-ken az első és utolsó volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!