Szeged

2013.06.15. 20:02

Hurrá, itt a nyáriszünet! I. rész - bemutatjuk a „Szegedi Vakáció 2013” programfüzetet

<div class="Section1"> <b><span style="font-family: Times New Roman;font-size: medium"><span style="font-size: 12pt;font-weight: bold">A szegedi önkormányzat kiadásában május elején jelent meg a <span style="color: navy"><span style="color: navy">„</span></span>Szegedi Vakáció 2013<span style="color: navy"><span style="color: navy">”</span></span> című programfüzet, amely 256 oldalon foglalja össze a város szünidei <span style="font-size: medium">programjairól,</span> táborairól, <span style="color: navy"><span style="color: navy">f</span></span>esztiváljairól, napi eseményeiről szóló tudnivalókat. A kiadványban megjelent információk nagy része - a szünidő elérkeztével - most vált-válik igazán aktuálissá, ezért a mostani és az elkövetkező néhány lapszámban kiemelten foglalkozunk a nyári táborozási és szabadidős ajánlatokkal.

A szegedi önkormányzat kiadásában május elején jelent meg a Szegedi Vakáció 2013 című programfüzet, amely 256 oldalon foglalja össze a város szünidei programjairól, táborairól, fesztiváljairól, napi eseményeiről szóló tudnivalókat. A kiadványban megjelent információk nagy része - a szünidő elérkeztével - most vált-válik igazán aktuálissá, ezért a mostani és az elkövetkező néhány lapszámban kiemelten foglalkozunk a nyári táborozási és szabadidős ajánlatokkal. Száznál is több táborozási lehetőség és több száz nyári szabadidős program várja majd idén is a szegedi diákokat a vakáció idején. A Szegedi Vakáció 2013 című kiadvány idén is összegyűjti a diákoknak szánt nyári táborokat, szabadidős elfoglaltságokat. Emellett számos családi program, a fesztiválok és játszóházak rendezvényei is megtalálhatók a kiadványban, amely az idén már huszonharmadik alkalommal segíti a szülőket és a diákokat abban, hogy a gyerekek hasznosan és biztonságban tölthessék el a nyári szünidő egy részét. Szinte minden napra jut egy-egy jó program

Az ingyenes kiadvány minden közművelődési intézményben megtalálható, a Szegórában a földszinti recepción bárki hozzájuthat, de iskolákba, óvodákba, munkahelyekre is eljuttatják a programfüzetet. A füzet idén is három részre tagolódik: az elején a részletes tábori kínálatot tekinthetik meg az érdeklődők, ez a tavalyi évhez képest is jelentősen módosult. A második részben a füzet a napi programokat sorolja fel, a szünidő első pillanatától kezdve szinte minden napra jut egy-egy kulturális, közéleti vagy sportesemény, amelynek túlnyomó része ingyen látogatható. Végül a családoknak szóló, komplex programokból válogathatunk, ahol a pár éves gyermektől a felnőttekig mindenki találhat kedvére való rendezvényt. Megtalálható a kiadványban többek között a szabadtéri, a SZIN, a várjátékok és a szőregi rózsaünnep programja, valamint napi felbontásban is tájékozódhatunk a városban zajló nyári kulturális rendezvényekről.

A Malacpersely tábortól a tanya-túráig

Az idén 53-féle táborral, összesen 68 hetes időtartamban várja az óvodásokat, az általános és középiskolásokat a Szent-Györgyi Albert Agóra. A házigazdák törekvése, hogy idén nyáron a Szegóra tudományos tereit bemutassák, ezért lesz kutatótábor a látványlaboratóriumban, ahol az itt dolgozók és tanárok segítségével fognak kísérletezni a gyerekek. Az idei nyár újdonságának számít többek közt a Malacpersely nevű gazdasági tábor, a bútorfestő, az erdőkerülő, a tanya-túra, az Ebugatta és a jobb agyféltekés rajztábor. Tavaly a nyári szünidőben összesen 830 résztvevőt regisztráltak a különféle táborokban, a szervezők várakozásai szerint idén, az új helyszínen legalább ugyanennyien lesznek.

Gárdonyi Géza nyomába szegődhetnek a diákok

A Szegórán kívül a szegedi kulturális és szabadidős intézmények is számos programmal készülnek a nyárra: többek között a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Vadaspark és a füvészkert is sok nyári programmal várja majd a diákokat.

A Somogyi-könyvtár 13 fiókkönyvtárából 7 csatlakozott idén a nyári szünidős programokhoz, de az Agóra Gyermekkuckóban, valamint a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában is tartanak majd ingyenes nyári foglalkozásokat. Csiszár Andrea, a fiókhálózat vezetője elmondta, közel 40 foglalkozást kínálnak a gyerekeknek. Mindig valamilyen könyvre alapozzák a programot, de sokkal kötetlenebb, játékosabb formában, mint egy iskolai óra. Az idei nyár újdonsága, hogy „a láthatatlan egri remete”, Gárdonyi Géza szegedi emlékhelyeit kutatják fel a fiatalokkal: augusztus 13-án városi sétákon keresik fel azokat a helyeket, amelyekhez Gárdonyinak köze volt a Tisza-parti városban.

Gazdag kínálat a szabadidőcentrumokban, játszóházakban

A közintézmények mellett a helyi vállalkozások által üzemeltetett szabadidőcentrumok, játszóházak is számos egy- és többnapos programmal várják a gyermekeket, ezekről is bőséges információ található a Vakáció 2013 programfüzetben. A gyermekes családoknak javasoljuk, tekintsék át az ebben közzétett kínálatot, bátran állíthatjuk: megéri!

Szabó László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!