Szeged

2013.06.01. 13:42

Újabb köztéri rendezvények Szegeden

<p class="Section1"><strong><span style="font-family: Arial;font-size: medium"><span style="font-family: Arial;font-size: 14pt;font-weight: bold">&nbsp;</span></span></strong><strong><span style="font-family: Arial;font-size: x-small"><span style="font-family: Arial;font-size: 10pt;font-weight: bold">A Szeged Napja Ünnepségsorozat elmúltával sem maradunk köztéri rendezvények nélkül, sőt, a borfesztivál és a hídi vásár épp csak a kezdete volt a Szegedi Fesztiválnyárnak.</span></span></strong><strong><span style="font-family: Arial;font-size: x-small"><span style="font-family: Arial;font-size: 10pt;font-weight: bold"> Nézzük, mi vár ránk az elkövetkező hetekben.

A könyv szegedi ünnepe 

Amint arról már múlt heti lapszámunkban beszámoltunk, száznál több programot kínál az olvasás barátainak a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozata. Az események középpontja a felújított Dugonics tér lesz, ahol június 6-tól 10-ig várják a szervezők és a kiállítók a könyv szerelmeseit, de a városban még közel harminc helyszínen tartanak irodalmi, zenés-táncos, gyermek- és filmes programokat. Az intézményekben már június 4-én kezdetét veszi a programáradat, és később is ér véget, a záró eseményekre június 13-án kerül sor. A szegedi könyvheti események szervezője immár hatodik éve a Somogyi-könyvtár. 

Még a tavalyinál is színesebb az idei szegedi könyvhét palettája. Idén sem hiányoznak a korábban megszokott, visszatérő és nagy közönséget vonzó programok. A „szegediség” jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia legújabb kötetét, a városhoz kötődő szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők, megkoronázzák a Könyvkirályt, s megünneplik „a Város folyóirata”, a Szeged fönnállásának 25. évfordulóját. Szól majd dixie-, tér- és népzene, az Olvasó- és Játszóligetben képregényrajzolás, digitális planetárium, játszóház, „hangszersimogató”, valamint a vadaspark és a füvészkert hívogatja a gyermekes családokat.

A szegedi Év Könyve díj idei nyertese Nagy Bandó András, akivel személyesen is találkozhatnak olvasói.

„Húzónevekben” sem lesz hiány. A szegedi könyvhetet idén Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitja meg, akinek az írók-költők szerelmeiről szóló, Így szerettek ők című kötete a Facebookon is nagy népszerűségnek örvend. A szegediek közül jön Temesi Ferenc, valamint Dinnyés József „daltulajdonos”, akiről könyvet írtak, negyvenöt éves munkásságának legjobb dalait pedig új lemezén gyűjtötték össze.

Új partnerként jelentkezik a Belvárosi mozi, amelynek „Írók a moziban” sorozata írók forgatókönyveiből készült filmeket mutat be. Így többek között Závada Pál Jadviga párnája, Grecsó Krisztián Hasutasok című alkotását is láthatja a közönség. Szabadtéri vetítésen mutatják be a Szezon című filmet, amely Podmaniczky Szilárd írásából készült. A színházi szerzők között itt lesz Pozsgay Zsolt, aki Pipás Pista történetének színrevitelével keltett nagy érdeklődést a közönség körében.

Terjedelmi korlátok miatt nem tudjuk felsorolni az összes résztvevő kiadót és kereskedőt, de a könyves szakma kiállítói közül – a teljesség igénye nélkül – említést érdemel a Corvina könyvkiadó, a szegedi Bába és Társai Kft. és a Lazi Könyvkiadó, akik önálló standdal vesznek részt az eseményen. A gyerekek érdeklődésre pedig a Manó Könyvek és a Pozsonyi Pagony kiadók számítanak.

A teljes program megtalálható a konyvhetszeged.sk-szeged.hu internetes oldalon.

 

Még el sem kezdődött, máris kicsinek bizonyult a terület - Új helyszínen a Deja Vu Fesztivál 

Már csak pár hét és bemutatkozik Szeged legújabb nyárindító bulija, a Deja Vu. Úgy tűnik, a közönség tetszését elnyerte a 80-as, 90-es évek ikonikus sztárjait felvonultató fesztivál, amit mi sem mutat jobban, mint hogy várakozáson felül alakul az elővételben eddig megváltott jegyek száma. Az igényt látva a szervezők úgy érezték, a fesztivál kinőtte tervezett, Etelka sori helyszínét, ezért a megnövekedett érdeklődésnek megfelelő, nagyobb helyre költözik. 

Június 13-14-15-ét érdemes előre beírni a naptárba, hiszen a Deja Vu fesztivál egy kis nosztalgiát varázsol a hétköznapokba, és Szegedre hozza az egykori házibulik nagy kedvenceit a Modern Talkingos Thomas Anderstől a legendás Alphaville-ig.

Ehhez azonban egy új helyszínt is fel kell jegyezni, hiszen az előzetes érdeklődés azt mutatja, az Etelka sori Sportpálya kicsinek bizonyul a rendezvény megszervezéséhez. A fesztiválszervezők úgy döntöttek, a Postás Sportpályára költöztetik a bulit, amely nagyobb (2,5 hektár) és kényelmesebb területen, könnyű megközelíthetőséggel fogadja a nagyérdeműt.

A Dorozsmai út 18. szám alatt található helyszín ideális körülményeket biztosít a zavartalan szórakozáshoz, kijutni pedig rendkívül egyszerű: elég felszállni a 36, 36Y, 75, 79, 90H-s buszok valamelyikére vagy a 3F-es villamosra. Aki az érkezést egy kis városnézéssel kötné össze, az válassza a Szegedi Városnéző Kisvonatot, mely 17 órától hajnali 2-ig folyamatosan közlekedik a Széchenyi térről a rendezvény bejáratáig és vissza, ráadásul a fesztivállátogatóknak jegyük felmutatásával ingyenes!

Jegyek elővételben még kaphatók minden ismert jegyirodában, illetve a szegedi Árkád Bevásárlóközpontban lévő Deja Vu Pontnál. Most különösen érdemes belépőt váltani, hiszen a fesztivál és a jó borok kedvelőit egy kis meglepetés is várja a XIX. Szegedi Borfesztiválon: aki a május 26-ig tartó rendezvényen a kijelölt pincészeteknél vásárol két Deja Vu jegyet, az egy palack kiváló minőségű borra is a szervezők vendége!

Fellépők:

június 13. (csütörtök): Aphaville, Balázs Fecó - Charlie - Somló Tamás, Bebe (Back II Black), Stone, Abrakazabra, Dj Edgar

június 14. (péntek): Thomas Anders & Modern Talking Band, Első Emelet, Sipos F. Tamás, Zoltán Erika, Bon-Bon, Pumpkins, Dj Edgar

június 15. (szombat): Culture Beat, Gigi D Agostino, Kozmix, Hip Hop Boyz, Animal Cannibals, Kefir (V-Tech), UFO, Dj Edgar

Jegyárak:

Napijegy elővételben (június 10-ig): 3490 Ft Napijegy elővételben, Délmagyarország Hűségkártyával: 2900 Ft Napijegy a helyszínen: 4490 Ft

További információk a fesztiválról: www.dejavufesztival.hu

 

Már épül a szabadtéri nézőtere a Dóm téren

A színpad összeszerelése után most a négyezer férőhelyes mobil nézőteret építik a szakemberek a Dóm téren. Július 5-én megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 82. évada. Június 21-én indulnak a próbák a Szegedi Nemzeti Színházban, majd 27-én a Dóm teret is birtokba veszik a színészek. A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri programjában az idén 6 produkció összesen 14 előadását láthatják majd az érdeklődők. A csillagfödeles színház idei nyitóprodukcióját, Jakobi Viktor Leányvárás című operettjét július 5-én láthatják először a nézők.

A július három alkalommal színre kerülő produkcióban olyan ismert színészek lépnek a Dóm tér deszkáira, mint Schell Judit, Bordás Barbara, Nagy Ervin, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes és Kocsis Gergő, valamint 24 táncos és 40 énekkari tag is gazdagítja a rangos szereplőgárdát.

 

Az eredetileg meghirdetett műsortervhez képest az elmúlt hetekben változás történt: a kínai Kung-fu legenda című táncos produkció helyett George Gershwin Porgy & Bess című operája kerül a Dóm téri színpadra augusztus 9-én és 10-én. Változás még, hogy a Verdi-Wagner Gála átkerült a szokásos ajándékkoncert műsorába, és a gála helyett Az operaház fantomja musical-koncert változatát láthatja a szabadtéri közönsége a Madách Színház előadásába július 13-án.

Minden bizonnyal az idei szabadtéri egyik sokak által várt produkciója lesz a 2005-ben a Dóm téren is hatalmas sikerrel bemutatott Rómeó és Júlia szerzőjének, Gerard Presgurvic-nak legújabb musicalje, az Elfújt a szél. Az évad Magyarországi szabadtéri ősbemutatóját július 26-án, majd azt követően három estén is láthatja majd először a szegedi közönség.

Minden idők legsikeresebb mozijává és legnépszerűbb irodalmi alkotásává kiáltották ki nemrég az Elfújta a szél című opuszt. Scarlett O’Hara története a szerelmi szál mellett élénk képet fest az amerikai polgárháborúról valamint észak és dél harcáról is. A musicalt – melyet először 2003-ban mutattak be Párizsban, nagy sikerrel – a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál.

Az évad zárásaként pedig, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király nemzeti rockoperát láthatja a közönség, augusztus 16-án, 17-én és 20-án. A darab idén formabontó koncepcióban és élő zenekarral kerül a Dóm tér színpadára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!