Szeged

2013.06.04. 10:11

Üléseztek a horgászvezetők Csongrád megyében

<!--[if gte mso 9]&gt; Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 &lt;![endif]--><strong>A Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége 2013 május 31.-én Szegeden tartotta évi rendes küldöttközgyűlését, amelyen 39 megyei horgászegyesület képviselője vett részt. </strong>

 Láda Gáspár ügyvezető elnök az előzetesen írásban közölt éves beszámoló szóbeli kiegészítésében ismertette a jelenleg elfogadás alatt lévő új Halgazdálkodási és halvédelmi törvény tervezetének főbb irányvonalait, külön kiemelve annak a horgászatra gyakorolt pozitív és negatív hatásait is.

A 2012-es zárszámadás és a 2013-as év költségvetési tervezetének ismertetése, valamint a felügyelő bizottság beszámolójának meghallgatása után a küldöttközgyűlés külön napirendi pontban foglalkozott a természetes vizek horgászati lehetőségeinek jelenlegi is jövőbeni állapotával, különös tekintettel a 2015-ös évben lejáró halászati jogok újrapályáztatásával kapcsolatos teendőkkel. Több Tisza melletti horgászegyesület vezetője felszólalt a jelenlegi vízkezelő által folytatott gazdálkodás visszásságai ellen és szorgalmazta, hogy jöjjön létre egy olyan összefogás, amely a kiírásra kerülő pályázat pozitív elbírálásának alapjait megteremti. Szó esett arról is, hogy a jelenlegi vízkezelővel lehet-e párbeszédet indítani annak érdekében, hogy a horgászati lehetőségekben akár azonnali javulás következhessen be.

Fűrész György a Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, aki meghívott vendégként vett részt az eseményen elmondta, hogy az országos szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni fogja a megyei szövetség és így közvetve a horgászegyesületek azon törekvését, hogy a természetes vizek horgászkezelésbe kerülhessenek. Hozzászólásában kitért a törvénytervezet azon pontjaira is, amelyek ezt a kérdést hivatottak rendezni és kiemelte, hogy maga a törvény is előtérbe helyezi a vizek horgászati célú rekreációs hasznosítást a termelő halászattal szemben.

A napirendi pont zárásaként Láda Gáspár hangsúlyozta, hogy a megyei szövetség kiemelt feladatának tekinti a Csongrád megyei természetes vizek halászati hasznosításának megszerzését és ennek érdekében a háttérmunkák már jó ideje elkezdődtek.

A küldöttközgyűlés határozatot hozott arról, hogy a 2013. szeptember 1-től életbe lépő új halászati és halgazdálkodási törvény ismeretében a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége kezdje el írásos formába foglalni a Csongrád megyei természetes vizek horgászközpontú kezelésének koncepcióját.

Szöveg: Kiss Gábor

Fotók: Kalamusz Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!