egészség

2019.05.07. 17:40

Halld a világ hangjait!

Magyarországon törvény írja elő a kötelező objektív hallásszűrést újszülöttkorban.

Amikor egy kisgyerek magatartása eltér a többiekétől, elkalandozik figyelme, nehezen érti meg az instrukciókat az iskolai foglalkozásokon, valamint a közösségbe való beilleszkedése sem tökéletes, kevésbé gondolunk arra, hogy a hallásával lehet baj.

Pedig a halláscsökkenés is produkálhat ilyen tüneteket. A megkésett beszédfejlődés, a gyér szókincs, a hangok hibás ejtése esetén, minél hamarabb ki kell zárni a hallásproblémákat – hívta fel a figyelmet dr. Szondi Zita fül-orr-gégész főorvos, orvos­igazgató egy előadásában nemrég.

Fejlett a diagnosztika

Elhangzott, hogy a szülők felelősségtudatának és a védőnői hálózat munkájának köszönhetően, többségében még időben jutnak el a fül-orr-gégész szakorvoshoz a problémával érintett gyerekek, ugyanis a „szűrési naptárban” nagybetűs vizsgálatnak számít a hallásmérés.

– A hallásminőség kontrolljára, a hallászavarok felmérésére rendszeres időközönként vizsgálatok szükségesek. Magyarországon a kétezres évek elejéig jelentős volt a lemaradás a diagnosztikában modern felszerelések híján, majd 2006-ra az intézményhálózat 54 százaléka rendelkezett objektív hallásszűrésekre alkalmas eszközökkel, ami hatalmas előrelépést jelentett az eltérések korai felismerésében – tudtuk meg az előadásból.

Magyarországon 2015-től törvény írja elő a kötelező objektív hallásszűrést újszülöttkorban, ezt követően a státuszszűréseken a védőnők, a gyermekorvosok 5 és 6 éves korban is mérik a hallásminőséget, ha eltérést találnak, továbbküldik a gyerekeket.

– Az első érzékszervi élményünk a hallás, amivel születésünk után a leghamarabb találkozunk. A jó hallás alapfeltétele a beszédfejlődésnek. Az objektív hallásvizsgálatok az érzékszervi csökkenés különböző fokozatait, típusait tárják fel, és megállapítható a hallásromlás keletkezésének időpontja is, így ezekre a paraméterekre tud építkezni a rehabilitáció – mondta el dr. Szondi Zita.

Magyarországon egymillióan élnek veleszületett vagy szerzett halláscsökkenéssel, amennyiben egyéb módon a hallás nem javítható, hallókészüléket ír fel az audiológus szakorvos, aki azt tanácsolja, hogy a hallókészüléket ne tekintsék a szülők problémának. Előbb meg kell tanítani a gyermeket az eszközzel bánni, hallani, majd a hangok pontos felismerése után megkezdődhet az elmaradt beszédfejlesztés is.

KO

Illusztráció:pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!