Gyógyászat

2019.06.27. 10:38

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal.

Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. reumatológus – fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

T. Balázs: - Eltört a bokám, amit meg kellett operálni. Sajnos azóta sem úgy mozog, ahogy kellene, és a baleseti sebész vízi tornát javasolt. Az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán hogyan lehet igénybe venni ezt a kezelést?

Dr. Czímer Éva Gréta: – A vízi alatti csoportos gyógytorna a társadalombiztosító által támogatott kezelésként írható ki, rehabilitációs jelleggel. Sérülések után, de akár tervezett mozgásszervi műtét után is gyakori probléma, hogy az ízület funkciójában jelentős korlátozottság marad vissza. Hirtelen bekövetkező, nagy erejű, az ízület kóros irányban való erőteljes elmozdulásából adódó behatás következtében elszenvedett balesetek során különböző súlyosságú elváltozások alakulnak ki. A közös vonás bennük, hogy a szöveti folytonosság megszakad, mely az ízületi szalagok, tokok, izomrostok mellett az ízület körüli véredényeket is érinti, ennek következménye lesz a vérömleny kialakulása. Érthető módon a sérült részeken a vérkeringés nem lesz megfelelő, ezt a helyzetet tovább rontja, hogy a sérült erekből gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, így nagyfokú duzzanat, gyulladás, vagy vizenyősödés alakul ki. Ehhez hozzájárul az akadályoztatott vénás visszafolyás, ill. a nyirok pangása. A megduzzadt, igen fájdalmas ízületet a páciens igyekszik kímélni, nem mozgatni, ennek köszönhetően viszont az ízületi tok zsugorodni kezd, a környező izmok leépülnek, aminek köszönhetően az adott ízület mozgása rövid idő alatt beszűkül. Sokszor hosszas munka árán lehet visszaállítani a teljes mozgástartományt. Ehhez biztosít egyedülálló lehetőséget a víz alatti gyógytorna, ami a teljes sebgyógyulást követően alkalmazható. A kezelés gyógyvízben történik, ami kémiai összetételéből adódóan is immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő hatású. A víz hőmérsékleténél fogva izomlazító hatású, a felszíni megfeszült izmok ellazulnak, így eredményesebben megmozgathatók a mélyebben fekvő izmok is. Folyékony halmazállapotából adódóan a víz körülöleli, ezzel pedig szinte alátámasztja a testet, ennek köszönhetően biztonságos közeget teremt a bizonytalan járású betegnek, pl. egy bokasérülés után. Emellett a tornamedence teljes kerülete korláttal van ellátva, kapaszkodási lehetőséget biztosítva. A felhajtóerővel csökkentett testsúly miatt „könnyebb” tornázni. Ugyanakkor a víz ellenállást is jelent, az azzal szemben végezett gyakorlatok az izomerő növelésében jelentős szerepet játszanak, így hamarabb regenerálódik a leépült izomzat. Mindezeken túl a víz hidrosztatikai nyomást gyakorol a bőrre és a bőr alatti szövetekre, a felületes vénák falaira, így segíti a pangó vénás folyadék és a szövet közti nyirok visszaszívódását. Ezen hatások eredményeképpen csökken a fájdalom, nő a mozgástartomány. Ez a mozgásforma nemcsak sérült végtag esetén nagyon ideális, hanem egyéb, kopásos jellegű gerinc-, csípő-, térd-, bokafájdalom esetén is. Az alsóvégtagi víz alatti tornán kívül gerinc-, sőt, kimondottan felső végtagi vízi tornát is tartunk, ami a beszűkült vállmozgás kezelésében tud nagyon eredményesen segíteni.

K. Béláné: - Járok kezelésre az Aquarius Élmenyfürdő gyógyászatára, azonban szeretném igénybe venni néha a Parkfürdőt is. Át lehet-e menni a gyógyászatról, vagy külön jegyet kell váltani?

Dr. Czímer Éva Gréta: – A gyógyvizes medencefürdőzés, mint gyógykezelés a gyógyászati medencetér használatára jogosítja fel a beteget a kezelés önrészének megfizetése mellett. Ha a beteg a kezelés után még az Élmény- és Parkfürdő egész területét is használni szeretné, azt a külön fizetendő, ún. átlépő jegy megváltásával teheti meg.

Korábbi cikkeink a témában:

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!