Egészség

2019.06.04. 11:07

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát.

Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus-fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

K. Lajosné: - Komplex kezelés keretében már kétszer voltam gyógymasszázson hátfájás miatt az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán. Nagyon fájt utána ahol masszírozták. Ez normális jelenség, el fog múlni?

Dr. Czímer Éva Gréta: – Az orvosi gyógymasszázs a mechanoterápia körébe tartozó kezelésfajta. A klasszikus svédmasszázs öt alapelemével kivitelezett masszázs, mely adott esetben erős behatás a pácienseknek, hiszen eleve komoly fájdalmakkal jelentkeznek. Legtöbbször nyak-, hát-, derékfájdalommal, melynek oka a gerinc melletti izomzat kóros mértékű feszessége. Az egész nap számítógép előtt ülő betegeknek jellemzően a koponyalaptól kiindulva a vállcsúcsig van bekeményedve az izomzata, krónikus fájdalmat fenntartva ezzel. A főleg fizikai munkát végzőknél pedig a háti- ,deréktáji szakaszon észlelhetünk kifejezett izomfeszességet. A sokat emlegetett, előbb felsorolt két tényező, a mozgásszegény, ülő életmód, és a nehéz fizikai munkavégzésből adódó túlterhelés, mellett fontos kiemelni még kóroki tényezőként a stresszt. Stressz inger hatására a vegetatív idegrendszer szimpatikus túlsúllyal reagál, aminek egyik célpontja éppen a vázizomzat, mely összehúzódással reagál. A krónikusan összehúzódott izomzat vérkeringése nem kielégítő, benne az anyagcsere végtermékek felszaporodnak. Ezek a tényezők természetesen nem szeparáltan fordulnak elő, hanem keverednek egymással. Ezekből adódóan, függetlenül a kiváltó tényezőtől, amikor elkezdődik a páciens gyógykúrája, arra kell számítani, hogy az első 7-8 alkalom során ezen feszes izmokra gyakorolt nyomás miatt erős fájdalmat érezhet a beteg. A kúra második felében viszont, köszönhetően annak, hogy fel lettek lazítva a letapadt izmok, kellemesebb időtöltéssé válhat a masszázs. Fontos kiemelni a gyógymasszázs kevésbé ismert és hangsúlyozott hatását, miszerint reflexes távolhatás révén bizonyos belszervek anyagcseréjére is élénkítő hatással van. Ennek az a magyarázata, hogy az adott gerincvelői szinten kilépő idegszál két ágra válik, ad egy úgynevezett fali ágat, mely a vázizmokhoz fut, és ad egy zsigeri ágat, mely egy meghatározott belszervet idegez be. Tekintve, hogy a „gyökér” közös, ha a vázizmot ingereljük mechanikai behatással, az adott szelvényhez tartozó belszerv is ingerelve lesz.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, azzal tudjuk enyhíteni a kezdeti fájdalmas periódust, ha bevezetésképpen egy 20-30 perces gyógyvízben tartózkodással kezdjük a kezeléseket, ráhangolódva ezzel testileg, lelkileg a gyógyulásra.

T. Tamás: - Mennyi idő alatt kell felvenni a kiírt kezeléseket?

Dr. Czímer Éva Gréta: A betegeknek 8 hét (56 nap) áll rendelkezésükre, hogy felvegyék a kezeléseket. Ez az első kezelési naptól számít. A kezelésfajták többsége napi 12 órában elérhető, beleértve a hétvégéket is, így azon páciensek is, akik aktívan dolgoznak, kényelmesen végig tudják járni a kúrát. A gyógykúra 15 alkalomból áll, ez felvehető 3 hét alatt is, ez esetben fontos, hogy egymás után maximum 5 napot lehet jönni, majd 2 nap pihenőt feltétlenül be kell iktatni. A szervezetnek szüksége van pihenésre, hogy ne lépjen fel fürdőreakció. Egy ilyen 15 alkalmas gyógykúra pedig egy évben kétszer ismételhető.

Korábbi cikkeink a témában:

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!