Egészség

2019.08.29. 15:39

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

Lágylézer-terápia: a vállfájdalom hatásos kezelése.

A felnőtt lakosság 75–80%-a küzd mozgásszervi problémákkal. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát.

Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus fürdőorvosa szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

K. Hedvig: – Fél éve küszködök makacs vállfájdalommal. Sajnos műbillentyű beültetés miatt vérhígítót kell szednem, ezért nagyon kevés kezelésfajta jöhet szóba. Idáig csak a gyógytornát javasolták, ami viszont nem igazán használt. Az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán van-e olyan kezelés, ami enyhítené ezt a kellemetlen fájdalmat?

Dr. Czímer Éva Gréta: – A vállfájdalom igen gyakori probléma, sok nehézséget okoz a páciensnek, makacs fájdalommal jár, az éjszakai nyugalmat is megzavarja. Előfordul éles fájdalom, előrehaladottabb esetben mozgásbeszűkülés, aminek eredményeképpen nem tudja teljes terjedelemben használni a felkarját a beteg. A panaszok jellemzően már jó ideje fennállnak, mire orvoshoz fordulnak a betegek, ez is nehezíti az ok feltárását.

A betegvizsgálatot követően általában röntgenvizsgálatra küldjük a beteget, beleértve a tüdő szűrését is, ugyanis ritka esetben, de előfordulhat, hogy tüdőcsúcsi folyamat áll a vállfájdalom hátterében. A leleten sokszor leírásra kerül váll körüli meszesedés, amit nem értenek a betegek, hogyan kerülhetett oda. Ennek hátterében az állhat, hogy a panaszokat megelőzően, sokszor akár évekkel korábban is előfordulhatott ínhüvelygyulladás, ami akkor nem okozott gondot. A gyulladásos folyamatok viszont mindig mészlerakódással gyógyulnak, ami ebben az esetben a vállízületet körülvevő izmok inainak ínhüvelyében rakódnak le. Ez a mészlerakódás egyrészről állandó jelleggel irritálja az ínszövetet, másrészről, ha elér egy nagyságot, le is válhat. Ebben az esetben fordul az elő, hogy „befagy” a váll, amikor is a legkisebb mozdulat is elviselhetetlen fájdalmat okoz, teljes mozgásbeszűküléssel.

Visszatérve a kevésbé súlyos elváltozásokra, abban az esetben is beindul egy ördögi kör, amikor a fájdalom miatt kevésbé használt vállízület tokja elkezd zsugorodni, ami magával hozza annak beszűkülését. Érzékelhető, hogy összetett problémával állunk szemben, a kezelést tovább nehezíti az egész váll területén jelentkező nyomásérzékenység. A kivizsgálást követően fontos a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, előrehaladottabb esetben helyi gyulladáscsökkentő injekció adása, majd a hatékony fizioterápia. Tekintve, hogy Ön vérhígítót szed, ugyan limitáltak a lehetőségek, de van remény, hogy eredményesen gyógyuljon! Vérhígító szedésekor az erőteljesebb mechanikai behatás szöveti bevérzéssel járhat. Itt említeném meg például a pacemaker beültetett betegeket, akik fizikoterápiás kezelése szintén nem rutinszerűen történik. Ezekben az esetekben kontraindikáció nélkül javasolható a lágylézer-terápia. Ez egy olyan speciális fényterápia, ami sejtszinten hat, a fényérzékeny molekulákat ingerli, melynek eredményeképpen olyan biokémiai folyamatok indulnak el, amelyek hatására sejtregeneráció következik be. A helyreállt sejtfunkció biológiai hatása a gyulladáscsökkenés, következményes fájdalomcsillapító hatással. A komplex gyógykezelés lényege egyrészt a többféle támadáspontú kezelések egy időben való alkalmazása, másrészt a kúra jellege, ami azt jelenti, hogy adott időn belül kell a kezeléseket felvenni, hogy a hatás összeadódjon. A lézerterápia mellett szóba jöhet az Ön esetében iszappakolás, ami relaxáló hatásának köszönhetően a váll körüli izmok feszességét oldja. A gyógyvízben történő irányított felső végtagi gyógytorna is a beszűkült funkció helyreállítását célozza. Mindezeket kiegészítve gyógyvizes medencefürdőzéssel, eredményes gyógyulásban lehet része.

Korábbi cikkeink a témában:

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!