Egészség

2020.01.30. 11:03

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

Sokrétű kezelési paletta a sikeres gyógyulásért.

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus-fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

K. Judit: – Nagyon jó hatással voltak rám a korábban az Aquarius Élményfürdőben felvett kezelések, de sajnos mostanában nagyon kevés a szabadidőm, így komplex kezelést nem tudok igénybe venni. Viszont a félórás száraz-tornára tudnék időt szakítani, lehet-e csak külön egyfajta kezelésre járni?

Dr. Czímer Éva Gréta: – Természetesen van arra lehetőség, hogy a száraz gyógytornát fürdőnkben vegye fel. Vényre felírt, a NEAK (volt OEP) által támogatott komplex kezelés formájában kedvezményesebb áron is tudja a kezeléseket igénybe venni, de amennyiben csak ez az egyfajta kezelés fér bele az idejébe, úgy teljes áron ezt is igénybe veheti. A nyíregyházi Aquarius Fürdőgyógyászaton már hat éve teljes körű a gyógyító eljárások repertoárja. Tulajdonképpen a természetes gyógytényezők (gyógyvíz, gyógyiszap, súlyfürdő, gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, vízi gyógytorna) egészülnek ki a fizikoterápiás kezelések teljes tárházával és száraz-tornával. Ezekből van lehetőségünk összeállítani azt a 4 kezelésfajtát, mely a beteg állapotának leginkább megfelel. Évente 2 alkalommal van lehetőség erre a támogatott komplex fürdőgyógyászati kúrára, kúránként 15 kezelésszámmal, minden társadalombiztosítással rendelkező betegnek. Arra is van lehetőség, hogy önmagában csak a fizikoterápiás kezelést vegye igénybe teljes áras formában. Akiknek kevés idejük van, azok számára fontos tény, hogy előre egyeztetett időpontban vehetik fel kezelésüket, így nem kell várakozniuk. Hétfőtől – péntekig elérhetők a fizikoterápiás kezelések, ráadásul hétfőn, szerdán és csütörtökön reggeltől este 19 óráig egyeztethetők időpontok. Amennyiben orvosi javaslatra van szüksége valakinek, abban is tudunk segíteni, hiszen az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán, a napi 6 órás fürdőorvosi rendelés elsődleges célja az, hogy azok a betegek, akik korábban már részt vettek reumatológiai vizsgálaton, és vannak leleteik, azoknak gyors megoldást nyújtsunk rövid beutalási idővel. Időpont egyeztetés után kerül sor a mozgásszervi betegvizsgálatra. A rendelésen van idő részletes kikérdezésre, tájékoztatásra, felvilágosításra a betegségükkel kapcsolatban. Amennyiben azonban korábban még nem járt orvosnál panaszai miatt, először a reumatológiai szakrendelőt kell felkeresni háziorvosi beutalóval.

T. Béla: - Volt már agylágyulásom, most gyógyuló lábszárfekélyem van a cukorbetegségből adódóan, magas vérnyomásom, egyensúlyzavarom van, vérhígítót is szedek. Emellett 2 hete megdagadt a térdem, alig bírom behajlítani. Van-e olyan gyógymód, ami megoldást jelenthet számomra?

Dr. Czímer Éva Gréta: – Tekintettel arra, hogy Önnek komoly belgyógyászati kórelőzménye van, sajnos nem jöhet szóba összetett gyógyvizes kúra. Ebben az esetben viszont a fent említett, teljes áras, adott típusú fizikoterápiás kezelésfajtára lehet szükség, ami nagyon jól kiegészíti, és teljesebbé teszi a gyógyulást. Azt tudom tanácsolni, hogy keressen fel a Júlia Fürdőben, vagy a Hotel Fürdőházban működő, kórházi reumatológiai szakrendelésünkön. Nagy valószínűséggel szükség lesz belsőleg és külsőleg is gyógyszeres terápiára. Amennyiben gyulladás, esetlegesen folyadékképződés van a térdízületében, rendkívül hatékony fizikoterápiás eljárás a lágylézerterápia, melynek hatása bizonyítottan a legerélyesebb, helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő, a kortikoszteroid terápia hatékonyságával megegyező. Vérhígító szedése mellett is alkalmazható, ráadásul elégséges heti 2 alkalommal igénybe venni, ami kedvező tényező lehet az Ön esetében, hiszen említette, hogy nehezen mozog.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!