PR cikk

2020.06.17. 09:56

Nyakunkon az allergiaszezon – Mit tehetünk a szénanátha ellen?

A szénanátha, avagy hivatalos orvosi nevén a rhinitis allergica a megfázáshoz hasonló tünetekkel járó betegség, azonban a meghűléssel ellentétben ezt az állapotot nem a kórokozók felszaporodása váltja ki és erősíti fel. A betegség leggyakoribb kiváltó okai a különböző bel- és kültéri allergének, pollenek, gombafajták, penészfélék és állati szőrök.

A nyári allergiaszezon beköszöntével a szénanáthás tünetek is felerősödhetnek, így nem árt tisztába lennünk az állapot kiváltó okaival, ismertetőjeleivel és azok csillapítási módjaival.

A szénanátha tünetei és típusai

A szénanáthának alapvetően két típusát különböztethetjük meg, attól függően, hogy a tünetek egész évben, vagy csak bizonyos évszakokban jelentkeznek. A perineális azaz az egész évben tüneteket produkáló allergia oka a por, az atkák, a penész, vagy valamilyen háziállat szőre. A szezonális szénanáthát pedig a fák és virágok pollenjei, különböző gombafélék, illetve gyomnövények okozzák.

A szénanátha leggyakoribb tünetei között megtalálható a köhögés, a tüsszögés, a szemdagadás, az orrdugulás, a viszketés és a bőrirritáció. Ezeket az allergiás reakciókat az immunrendszer hiperaktivitása okozza. Amikor bizonyos, egyébként ártalmatlannak tűnő anyagok, bekerülnek az emberi testbe, a szervezet védekező mechanizmusai bekapcsolnak és a túlzott antitest és hisztamin termelés miatt alakulnak ki az allergia kellemetlen velejárói.

Az allergia amellett, hogy roppant kellemetlen tud lenni, súlyosabb esetekben az életminőséget is rendkívül ronthatja, és akár asztma is kialakulhat belőle. A folyamatos tüsszögés és orrfújás csökkentheti a teljesítőképességet és jelentősen visszavetheti a napi produktivitásunkat. A folyamatos köhögés megnehezítheti a pihenést, így kialvatlansághoz és fáradékonysághoz vezethet. Amennyiben asztmával küzdünk, úgy a szénanátha által kiváltott légúti problémáink tovább súlyosbodhatnak. A nyálkahártyák folyamatos irritációja és a folyamatos váladéktermelés elősegítheti az arcüreggyulladás és a középfül gyulladás kialakulását. A szénanátha tehát rengeteg kellemetlenséggel és akár súlyos szövődményekkel is járhat, így ha a tünetek valamelyikét észleljük magunkon mindenképp forduljunk szakemberhez, és ne hagyjuk kezeletlenül betegségünket.

Megelőzése és kezelési módjai

A szénanáthát a rá jellemző tünetegyüttesek mellett, allergia tesztekkel tudják diagnosztizálni az allergológus szakorvosok. A bőr felületén végzett tesztek során, általában a karon egy apró tű segítségével allergén anyagokat juttatnak a bőrre, figyelve arra, hogy hol és milyen mértékű elváltozás jelentkezik a folyamat során.

Az allergia kimutatásának másik módja, amikor a tesztet egy vérmintával végzik el. A pácienstől levett vért laboratóriumi körülmények között különböző allergén anyagokkal fecskendezik tele. A vérben jelentkező immunreakciókból a szakorvosok pedig következtetni tudnak az allergia típusára.

Miután az orvosok megállapították, hogy pontosan mitől alakul ki az allergia, a legegyszerűbb módja a tünetek enyhítésének az, hogy ha kerüljük az ezekkel az anyagokkal való érintkezést. Az allergia okozta panaszokat tovább csökkenthetjük vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazásával. Amennyiben a szénanátha nem csillapodik, kérjünk orvosi segítséget, mivel könnyen előfordulhat, hogy a megfelelő gyógyszer kombinációval, illetve erősebb vényköteles szerek alkalmazásával jelentősen javíthatunk közérzetünkön.

A legnépszerűbb gyógymódok között szerepelnek a különböző orrspray-k, amelyek segítenek megszüntetni az orrdugulást és az orrfolyást. Az antihisztamin tartalmú készítmények a szervezet immunválaszaként keletkező és az allergiás reakciót kiváltó anyagot, a hisztamin termelődését akadályozzák.

Ha az allergiás tüneteink egyáltalán nem akarnak múlni, vagy az alkalmazott gyógyszereknek túl sok kellemetlen mellékhatását tapasztaljuk magunkon, folyamodhatunk immunterápiás megoldásokhoz is. Az immunterápia során az allergiát kiváltó anyag tisztított változata kerül a beteg testébe egyre nagyobb dózisban, így hozzászoktatva a test védekező rendszerét és tolerancia szintjét az allergénekhez.

A szénanátha megannyi kellemetlenséggel járó krónikus betegség, amelynek hatékony tüneti kezelése a legelterjedtebb gyógymód jelenleg. Amennyiben allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, forduljunk háziorvosunkhoz, vagy allergológus szakorvoshoz.

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!