SZON - Egészség

2020.07.01. 08:00

Érintésmentes látásvizsgálat egyszázad dioptria pontossággal

A keleti régióban a Pótor Optikában egyedül álló módon tűpontosságú, precíziós szemvizsgálattal készítik a tökéletes szemüvegeket.

Mint minden technika, a szemészeti vizsgálatoknál alkalmazott gépek is folyamatosan fejlődnek. Már a ’90-es években a computeres szemvizsgálatok elterjedése is nagy lépésnek számított, most azonban a fejlett technológiák segítségével egészen innovatív szintet értek el. A jövő már jelen van Nyíregyházán is, hiszen a Pótor Optikában elérhető az a 21. századi, high-tech fejlesztés, mely a legprecízebb látásvizsgálat alapja, az AVA protokoll. Ráadásul teljesen érintésmentes, ami a jelen járványügyi helyzetben nagy biztonságot is ad.

Milyen jellemzői vannak az érintésmentes látásvizsgálatnak?

– Mivel a szemészorvos és a páciens egy helyiségben tartózkodnak, ezért fontos, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket – ajánlja Dr. Pótor Ágnes szemész szakorvos, kontaktológus. – Többféle vírussal találkozhatunk a mindennapok során, de talán jelen pillanatban a COVID-19 fertőzéstől tarthatunk a legjobban. A vizsgálat során a szemészorvos és a páciens egymástól biztonságos távolságban van, a szemészorvos onnan kezeli az összes rendszert távirányítókkal. Maga az eszköz egyébként könnyen tisztítható, folyamatosan fertőtlenítünk. Próbakeretek és próbalencsék helyett egy úgynevezett foropter segíti a vizsgáló munkáját. A foropter házában helyezkednek el a próbalencsék, melyek egy elektromos motor segítségével cserélődnek a szemünk előtt.

Több száz ábra segíti a precíz látásvizsgálatot

– Egyedülálló módon 1/100 dioptria pontossággal végezzük a vizsgálatot. Idáig 0.25 azaz 1/4 dioptria pontosságú méréseket lehetett elvégezni, de jelenleg, a Pótor Optika szemvizsgálójában Nyíregyházán, tűpontossággal meg tudjuk állapítani a szükséges lencsék dioptriáját. A vizsgálat során egy minden részletre kiterjedő ábrasort kell visszaolvasni, melynek segítségével a lehető legpontosabb értéket tudjuk meghatározni. De nemcsak a vizsgálati technológia fejlődik, hanem a szemüveglencsék gyártása is. Korábban kizárólag ¼ dioptria pontosságú lencséket tudtak előállítani a gyártók, ezzel szemben pedig az Essilor már el tudja készíteni az 1/100 dioptria pontosságú szemüveglencsét, legyen az fényre sötétedő, vagy akár multifokális. Az éles látás új dimenziója egy tökéletesen személyre szabott lencse, amely minden helyzetben tökéletes látást biztosít. A páciensektől nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk az Essilor lencsékről, ezért is ajánljuk bátran mindenkinek.

Kilencven másodperc 1500 ponton

A Pótor Optikában a 7 az 1-ben szemvizsgálat segítségével a szem lehető legpontosabb állapota mérhető fel.

– A 7 az 1-ben szemvizsgálat szintén távvezérléssel történik, azaz biztonságos feltételeket, távolságot tudunk teremteni a vizsgálat során – fejti ki Dr. Pótor Ágnes. – A vizsgálat során kiderül, hogy milyen fénytörésű problémát kell megoldani, hogy fárad-e a páciens szeme, és milyen mértékben, van-e szürkehályog, ha igen milyen állapotú, vannak-e zöldhályogra utaló jelek, az éjszakai látásromlás rontja-e a látás teljesítményét, és hogy a multifokális szemüveglencse megszokási folyamatának várható nehézsége fennáll-e. A 7 az 1-ben szemvizsgálat segítségével már a vizsgálóban kiderül melyek azok a szemüveglencsék, amelyre a páciensnek szüksége van. A precíz és teljes körű vizsgálatban végzünk komputer vezérelte refrakciós, azaz fénytörés érték mérést, szaruhártya vastagság és szemnyomás mérést, szaruhártya topográf vizsgálatot, szürkehályog szűrést, automatizált összefüggés mérést a pupillaátmérő és a refrakciós érték vonatkozásában, és törőközegek aberrációjának vizsgálatát. Ezek a vizsgálatok mindössze 90 másodperc alatt, és egyidejűleg a szem 1500 pontján keresztül történnek – ajánlja a szakorvos.

A Pótor Optikában a legfejlettebb technika mellett igazi családias hangulat, emberséges bánásmód, és egész napos szakorvosi ellátás várja a betegeket a hét minden munkanapján. Nem kell hosszú hónapokat várni, pár napon belül, egyeztetett időpontban megvizsgálják a betegeket. Nem csak szemüveg készítése miatt, hanem egyéb szemészeti problémákkal is fel lehet keresni a Bercsényi utca 5. szám alatt lévő optikát.

Pótor Optika

Nyíregyháza, Bercsényi u. 5.

42/422-019

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!