Jegyzet

2020.02.20. 07:32

A tanárt megütni…

Nyéki Zsolt

„A tanárt megütni nem kell félnetek, jó lesz.” Avagy: „A tanárt megütni? Nem! Kell félnetek!” Hát valahogy így, e körmönfont üzenet mentén tipródik a jóérzésű ember, aki a tanárok feltétlen tiszteletén nevelkedett. S aki a tiszteleten túl rajongásig szerette is, ha arra érdemes tanárral ajándékozta meg a sors. Szerencsés vagyok – ilyenkor jut eszembe például a „kis kettesből” Ilike néni, a hófehér haja, a kedves mosoly az arcán. Úgy vettük körbe az iskola udvarán, mint kiscsibék a kotlóst, fürödtünk a biztonság, a szeretet, a jóság tengerében mellette. Persze, ahogy minden más hivatásnál, a pedagógusok között is vannak kevésbé elhivatottak. Az általánosból ballagva én is kaptam néhány diáktársammal együtt a gúnyos megjegyzést egy másik tanártól, „minek akartok középiskolába menni, nem vagytok ti oda valók…” – de ekkor sem voltam dühös, vagy ingerült, csak szomorú. Hogy visszaszóljak vagy elégtételt vegyek? Ugyan.

Nagyot változott a világ, és nem jó, amit látunk. Nem lehet egy írásba beleszorítani mindazt a gyalázatot, amit az iskolákban követnek el. Ha léteznek fő bűnök, akkor a tanárok bántalmazása (akár szóval, akár tettleg) mindenképpen közéjük sorolandó. Ha valahol van létjogosultsága a zéró toleranciának, akkor azt itt és most be kell vezetni – és beszélni róla, mert sokan ezt nem merik megtenni. Az iskolák féltik a hírnevüket, a tanár fél a következményektől, vagy egyszerűen csak nem elég erős alkat – mert nem minden pedagógus született harcosnak, s készült fel ilyen viszonyokra. S mert ha van olyan tanár, aki nem csak tudásánál, de személyiségénél és fizikumánál is fogva képes a tekintély megvédésére, könnyen kerülhet bajba: „túllépi a hatáskörét”, s végül őt hurcolják meg, ő veszítheti el az állását. Ha az kell, jöjjön az iskolarendőrség. Ilyen lett a világ – mondják erre sokan, pedig a világ olyan lesz, amilyenné tesszük. Ilyen lesz, ha nem rögzítjük a szabályokat és nem vasaljuk be kutya keményen a normakövetést. Ha nem nyúlunk a problémák gyökeréig: a családokig, mert miként a társadalmi gondok szinte mindegyike, ez is innen ered. Ne hagyjuk magukra a tanárokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!