Jegyzet

2020.11.28. 10:03

Vértanúk

Ladányi Tóth Lajos

20201013 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Nyíregyházi Egyetemen közös szervezésében két napos véradást tartottak.

Forrás: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Óhatatlanul is felötlik az emberben, hogy egy éve még kinézték volna azt, aki elfedett arccal jár-kel, most pedig büntetik, ha valaki anélkül közlekedik. A maszkviselet, a távolságtartás, az óvatosság, a fertőtlenítés ránehezült a mindennapokra.

A vér­adási protokoll is átalakult, a járványügyi előírásokat fokozottan szem előtt tartva tartanak igényt a jó karokra, a jóakarókra. Cseppet sem elhanyagolható tényező, hogy a pandémia sok olyan stabil donort is parkolópályára tett, akikre hosszú éveken át lehetett alapozni. Egy új kategória született: tárt karokkal várják a fertőzésből kigyógyultakat is. A tünetmentes, egykori PCR-pozitív plazmadonorok rengeteget tehetnek, kezeskedhetnek a gyógykezelés hatékonyságáért.

Tanúsíthatom, hogy minden hadra fogható önkéntesre szükség van e békebeli vérmezőn. Még mielőtt ölbe tett kézzel hátradőlnénk a karosszékben, aki csak teheti, az ünnepek közeledtével abban a szúrásban ajándékozzon vért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!