jegyzet

2021.02.15. 07:09

Ablak a világra

Felnőtt a kistestvér, és már rég kiveszi a részét a közös munkából, amelytől kevés szebb létezik.

Nyéki Zsolt

A megyei napilap és hírportáljának kapcsolata az olvasókkal, üzleti partnerekkel érzelmi pillér is, amelyre a Kelet-Magyarország immár 76 éve építkezik, a Szon pedig 20 éve mondhatja el ezt magáról. A hír- és ingerszegényebb korszakokban a postaládákba bedobott újság számos helyen vált családtaggá, és ezen a rohanó idő és a technikai fejlődés sem változtatott. Ma is sokan járatják a lapot, és egyre többen kísérik figyelemmel portálját, a Szabolcs Online híreit.

„Az újságíró kiváltságos ember: egy nappal hamarabb tud meg mindent az olvasónál” – érzékeltette hivatásunk egyik rendkívüliségét a főszerkesztő, amikor megkaptam az első íróasztalt és lehetőséget a szerkesztőségben. Magam sem hiszem el, majd’ harminc éve volt, és akkoriban ez az állítás mély tartalommal bírt, hisz a korszakváltást az jelentette, hogy a pötyögős írógépet felváltotta a számítógép klaviatúrája. Aztán elrepült tíz év, és berobbant az internet, de úgy, hogy például a The New York Times öt évet jósolt magának, amíg még megjelenik papírra nyomtatva, mert a hírportálok kiszorítják a piacról, az olvasói szokásból. Nem jött be a jóslat, de tény, nagyot változott a világ. Az újságíró elvesztette az időben mért előnyét, mert az online térben a hírek azonnal szárnyra kelnek. E térben ért el a Szabolcs Online rögvest regionális piacvezető pozíciót, amelyet azóta is őriz. Olvasói első kézből értesülhetnek mindarról, ami a szűkebb hazánkban és a nagyvilágban történik.

Nem túlzás állítani, hogy ami pedig nálunk jelenik meg, az elér a nagyvilághoz. Volt, hogy rég látott középiskolai osztálytársam csörgött rám: épp olvassa az írásomat, s gondolta, felhív. Los Angelesben böngészte a Szont. Máskor a nyíregyházi veterán pilótákat, benne Szmolnik Károly hagyományőrző munkáját bemutató cikkemre kaptam reagálást testvérétől, Ausztráliából.

Jeleztem az elején: ha az újságíró szívvel-lélekkel dolgozik, érzelmi, bizalmi alapokat épít. Az igyekezetbe a legjobb szándék ellenére is becsúszhat olykor hiba, ez mindenütt megesik, de töretlen a törekvés: a helyi közösség számára első számú hírforrásnak maradni. Ez egyre fontosabb a közösségi média mind zavarosabbá váló világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!