Jegyzet

2021.03.24. 12:47

Kódolt barátság

Ladányi Tóth Lajos

Illusztráció: Shutterstock

Nekem Lengyelország a szívem csücske. „Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – rokon lelkek vagyunk a szablyát és a poharat tekintve. „Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre.” A 19. századtól ivódott a köztudatba ez a mondás, és ha szurkolók, turisták a koronavírus-járványhelyzet előtt találkoztak, csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül szóba ez a szlogen. A vállveregetés, a jó kedély, a közös hang, a barátkozás garantált, szinte ezt belekódolták a két népbe.

Tizennégy éve ünnepeljük március 23-án a lengyel–magyar barátság napját. Több évszázadra nyúlik vissza a történelmi hagyományok legendás összefonódása. A legenda szerint Szent Kinga lengyel királyné, IV. Béla lánya imádsága mentette meg Lengyelországot a tatárdú­lástól. Az Anjou-házi Nagy Lajos király uralkodása idején perszonálunió kötötte össze a két országot. Báthory István erdélyi fejedelem 1575 és 1586 között lengyel király is volt. II. Rákóczi Ferenc fejedelem lengyel földről hazatérve indította meg a szabadságharcát. A 1848–1849-es magyar szabadságharc egyik kiemelkedő katonai vezetője a lengyel szabadsághős, Bem József volt.

Felsejlik előttem a Gornik Zabrze–Widzew Lódz lengyel élvonalbeli labdarúgó­bajnoki, ahol asszisztálhattam a ma is aktív, hamarosan csúcstartóvá avanzsáló Solymosi Péter játékvezetőnek, bevillan a krakkói IIHF divízió I.-es jégkorong-világbajnokság, ott szurkolóként éltem át, amint feljutottunk a világelitbe, belém égett az auschwitzi koncentrációs táborban tett szívbe markoló történelmi séta, élénken él bennem a wieliczkai sóbánya, ahová leereszkedve életre szóló az élmény, lenyűgöző képeslapot idéz a zakopanei panoráma a Gubalówkáról, mennyei a zurek íze, tipikus finomság a krowka – egyszerűen csupa pozitív impulzus ért mindannyiszor.

Nyíregyházán is tárt karokkal fogadnák újra a lengyel látogatókat. Remélhetőleg belátható időn belül le lehet fújni az erős kötelékről az elmúlt egy év nyomasztó porát, és együtt kortyolhatja a két barát a borát.

Illusztráció: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!