Jegyzet

2021.06.11. 08:20

Apa, kezdődik…!

Rock és foci, mindkettő örök és elpusztíthatatlan.

Nyéki Zsolt

Van ebben persze nem kevés pá­tosz, de mikor legyen, ha nem most?! Négy helyett öt évet vártunk, hogy Európa legjobb labdarúgó-válogatottjai ismét egymásnak feszüljenek, és a játék fenséges ízével s örömével ajándékozzák meg a szurkolók sok-sok milliós táborát. Kiböjtöltük ezt az öt évet, mert volt miért és kiért: a magyar csapat duplázott, kétszer egymást követően is kijutott az Eb-re (már nem is emlékszünk, volt-e erre példa), és micsoda izgalmas sorozat után! Fantasztikus pillanatokat, gólokat idézünk fel azóta is, és várjuk, hogy 2016 után újra átélhessük a csodát.

Valóban csoda lenne megismételni a legutóbbi szereplést, mert ugyan az osztrákok, az izlandiak és a portugálok ellen sem sok esélyt adtak nekünk, mégis csoportelsők lettünk, de most a portugálok mellett a franciák és a németek várnak ránk. Nem nagyon kell ragozni, de jó ezt leszögezni az elején, mert vannak olyanok, akik annak szurkolnak, hogy a magyar válogatott kikapjon, hisz akkor végre stadionozhatnak egy jót. Még azok is, akik gyorsan örömködtek, pózoltak nemzeti sállal a nyakukban, osztoztak a Szoboszlai gólját követő népünnepélyben. Most kajánul remélik, hogy a világ három legerősebb csapatával szemben kudarcot vallunk, mert akkor rossz napja lesz a miniszterelnöknek. Vissza lehet nézni, hogyan brummogta el ezt Teddy maci, alias Farkasházy Tivadar. Sekély e kéj, legyintésre sem érdemes, és csak annyit ért el, hogy azóta minden sikeres meccs után elsők között őt emlegetik, idézik a szurkolók.

Fotó: illusztráció / shutterstock

Ám nem ez az egyetlen defektus, ami beárnyékolja a világ legnépszerűbb sportját, az Eb-ét. A gyűlölet, a kirekesztés elleni küzdelem üzenetét már rég hordozza a labdarúgás, látható ez a plakátokon, mezeken, olvasható nyilatkozatokban, rögzítik szabályokban és büntetik, ahol megszegik. S ez így van jól. A letérdelés azonban valami egészen más dolog. Ez a BLM (Fekete élet számít) mozgalom szülte kényszergesztus, egy köztörvényes bűnöző sajnálatos halála nyomán kirobbanó erőszakhullám legitimálása, de szerencsére ebben nem vagyunk partnerek. Még akkor sem, ha a niedermülleri mélységekben inkább azonosulnak a térdelő külföldiekkel, mint a normalitás talaján álló magyarokkal és a többi nemzettel, ahol nincs gyarmatosító időkben gyökerező rasszizmus. Zárjuk is ezt rövidre, és szurkoljunk a jó játéknak, a magyar válogatottnak.

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!